Președintele Klaus Iohannis urmează să anunțe numele viitorului premier, după ce negocierile între PSD și PNL, plus UDMR, s-au finalizat. Șeful statului revine după o pauză de 18 zile în prim-planul scenei politice, perioadă în care partidele au analizat diverse formule de guvernare pentru rotația premierilor. Ultima dată când Klaus Iohannis a făcut declarații publice pe teme politice a fost pe 4 noiembrie, când a anunțat eșecul lui Nicolae Ciucă de a forma un guvern și decizia acestuia de a nu se mai prezenta în Parlament.
A fost un weekend destul de agitat pe scena politică, pentru definitivarea listei miniștrilor din viitorul guvern dominat de PSD și PNL, dar și cu UDMR. Ce se știa aproape sigur era faptul că UDMR păstrează cele trei ministere pe care le deținea și în guvernul Cîțu. Este vorba despre Dezvoltare, Mediu și Tineret și Sport.
„Am finalizat programul de guvernare 99%, rămân câteva aspecte mai puţin importante, trebuie textul finalizat, acordul politic e gata, trebuie completat după decizia cine va da prima dată primul-ministru şi atunci acolo au rămas câteva lucruri care sunt clare, dar, în funcţie de persoana prim-ministrului, asta luni dimineaţa, înainte de ora 12,00, vom putea finaliza, vom putea semna acordul”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor.
PSD, ședință înainte de consultările de la Cotroceni
Liderii PSD se reunesc într-o nouă ședință în această dimineață pentru a valida negocierile cu PNL și UDMR, înainte de a pleca la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis.
„Dacă PSD are prim-ministru se egalizează numărul de ministere, dacă are PNL prim-ministrul atunci PSD are mai multe ministere. Domnul Ciucă are un mandat de la PNL ca dânsul să fie prim-ministru, eu am mandat de la PSD să fiu prim-ministru. Deciziile se armonizează în interiorul partidului”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD.
Cine se regăsește pe liste
Dacă se acceptă ca PNL să deschidă rotația cu premierul în funcție, PSD ar obține ministere importante, cum ar fi cel al Finanţelor Publice, Secretariatul General al Guvernului, şi Transporturile. Acestea vor fi cedate PNL în 2023, când premierul ar urma să fie al PSD.
Social Democrații ar putea ocupa următoarele ministere:
Finanțe – Adrian Cîciu / Leonardo Badea
Secretariatul General al Guvernului – Mihai Busuioc / Titus Corlăţean
Sănătate – Alexandru Rafila
Apărare – Vasile Dîncu
Agricultură – Adrian Chesnoiu
Muncă – Marius Budăi
Transporturi – Sorin Grindeanu
Economie – Radu Oprea
Cultură – Lucian Romaşcanu
Familie (minister nou)- Gabriela Firea
Iar PNL, în prima rotație, ar avea următoarele portofolii:
Externe – Bogdan Aurescu/ Rareş Bogdan
Interne – Lucian Bode
Educaţie – Sorin Cîmpeanu
Energie – Virgil Popescu
Justiţie – Alina Gorghiu/ Cătălin Predoiu
IMM şi Turism (minister nou) – Robert Sighiartău
Digitalizare – Raluca Turcan
Fonduri europene – Cristian Buşoi
Ludovic Orban anunță un nou partid, Forța Liberală
Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a declarat că pe scena politică va apărea un nou partid, format din liberalii nemulțumiți de alianța cu PSD. Numele noii formațiuni liberale nu a fost anunțat, deocamdată.
Nu ar fi prima dată când PNL pierde o grupare. La începtul anilor 90, din PNL, partid abia reînființat după perioada de comunism, s-au mai înființat PNL-Aripa Tânără, cu Călin Popescu-Tăriceanu și Dinu Patriciu printre lideri, apoi PNL-Convenția Democratică (condus de avocatul Niculae Cerveni).
Orban spune că numele noului partid va fi stabilit împreună cu oamenii din interiorul PNL. În privința aliaților politici, el spune că nu poate fi decât USR.
„Obligatoriu trebuie să fie ceva liberal, naţional, există în zona de centru-dreapta anumite valori ale creştin-democraţiei şi conservatorismului. Nu am stabilit numele”, a declarat Ludovic Orban la un post de televiziune.