Consorțiul românesc al universităților de științe agricole, reunit trei zile în București, a stabilit că digitalizarea este o nevoie imperativă a procesului de învățământ din acest domeniu. Dar a discutat și despre obținerea abilităților profesionale cu prezența fizică la cursuri.
„O temă deosebit de importantă a fost nevoia de digitalizare în universități. Concluzia agreata în cadrul Consorțiului a fost că digitalizarea este esențială atât pentru desfășurarea activităților didactice, cât și a celor administrative. Toți reprezentanții participanți au fost de acord că digitalizarea trebuie să asigure suportul pentru procesul de învățare și pentru activitățile de cercetare, și nu să înlocuiască aceste activități. Interacțiunea dintre cadrele didactice, cercetători și studenți reprezintă elemente esențiale pentru formarea viitorilor specialiști în domeniul agronomic, a viitorilor ingineri și medici veterinari”, se spune în comunicatul remis presei.
citește și: Pectoralii liderilor G7 și moartea cailor verzi
Universitățile membre ale Consorțiului, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Universitatea pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara, și-au exprimat speranța că „noua Lege a Educației va stabili raportul optim între activitățile online și cele fizice, astfel încât domeniile de inginerie și medicină veterinară să nu aibă de suferit, iar rezultatul să nu creeze un cadru care să conducă la îndepărtarea tinerilor de aceste domenii și îndreptarea lor către specializări în care activitățile se pot desfășura cu preponderență în mediul online.”
Ministrul Sorin Cîmpeanu și-a propunerile de teme pentru noua lege a învățământului
La conferința de la București a participat și Sorin Cîmpeanu, ministrul educației naționale și Gigel Paraschiv, secretar de Stat pentru învățământ superior.
Consorțiul crede, potrivit comunicatului, că abilitățile practice în aceste domenii pot fi dobândite numai cu prezență fizică.
Pe parcursul celor 3 zile, conducerile Universităților din cadrul Consorțiului au participat la Sărbătoarea IEI organizată în campusul USAMV București si au putut admira o colecție impresionantă de costume populare, susținând astfel tradițiile specifice poporului român.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News