5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaConsiliul Europei creează un registru al daunelor produse de agresiunea Rusiei în...

Consiliul Europei creează un registru al daunelor produse de agresiunea Rusiei în Ucraina

Consiliul Europei a anunțat deschiderea unui registru al daunelor produse de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, drept un prim pas în vederea acordării unor compensații pentru victimele acestei agresiuni.

Începerea procedurii de inventariere a daunelor a fost anunțată la 17 mai 2023, la summit-ul Consiliului Europei de la Reykjavik. Summit-ul se desfășoară în perioada 16 – 17 mai.

Anunțul a fost făcut de Marija Pejčinović Burić, secretar general al Consiliului Europei, Katrín Jakobsdóttir, prim-ministru al Islandei, Mark Rutte, prim-ministru al Olandei, Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir, ministru de Externe al Islandei și președinte al Comitetului Miniștrilor din Consiliul Europei, Denys Shmyhal, prim-ministru al Ucrainei și Denis Malyuska, ministrul ucrainean al Justiției.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, anunța încă din seara de 16 mai, într-un interviu, că se va crea acest registru al daunelor. Prin respectiva decizie, Consiliul Europei arată, din nou, că este de partea victimelor agresiunilor, sublinia președintele Franței.

Reuniunea din Reykjavik a Consiliului Europei se desfășoară la nivel de șefi de stat sau de guvern. Din România, la acest summit participă președintele Klaus Iohannis.

România salută inițiativa acestui registru al daunelor

„Pentru a răspunde provocărilor excepționale ridicate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Consiliul Europei a adoptat măsuri îndrăznețe. Dar trebuie să continuăm să facem mai mult pentru a ajuta Ucraina în lupta sa pentru un viitor bazat pe principii democratice și pe statul de drept. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să rămână un punct central pe agenda organizației. În acest context, permiteți-mi să subliniez că România sprijină pe deplin Declarația de la Reykjavik și instituirea Registrului de Daune cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Trebuie să asigurăm răspunderea pentru faptele comise și să luptăm decisiv împotriva impunității”, a declarat președintele Iohannis.

Marți seară, președintele României a coprezidat, alături de premierul Luxemburgului, o masă rotundă cu tema „Protejarea democrației în vremuri de încercare – riscuri, reziliență și reangajare”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce trebuie să știi despre dermatita atopică și cum să o gestionezi?

Dermatita atopică este o boală inflamatorie a pielii cu debut precoce și cu o prevalență pe durata vieții de aproximativ 20% . Apare...

Incendiile, cea mai mare amenințare pentru locuințele din România: despăgubiri record

Cea mai mare despăgubire acordată pentru un incendiu a depășit suma de 422.000 de euro Incendiile continuă să ocupe primul loc în clasamentul riscurilor care...

Ghidul complet al simbolurilor de pe etichetele detergenților profesionali

Detergenții profesionali sunt esențiali în activitățile de curățenie din diverse domenii, de la spitale și unități de alimentație publică, până la hoteluri și...
Ultima oră
Pe aceeași temă