3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSocialJustițieConsiliul Europei cere României să intensifice lupta contra spălării banilor și împotriva...

Consiliul Europei cere României să intensifice lupta contra spălării banilor și împotriva finanțării terorismului

Instituția MONEYVAL, care coordonează lupta împotriva spălării banilor la nivelul Consiliului Europei, solicită autorităților României să consolideze măsurile de combatere a spălării banilor și de contracarare a finanțării terorismului.

Raportul MONEYVAL din anul 2023 oferă o evaluare cuprinzătoare a nivelului de conformitate al României cu standardele stabilite de Grupul de acțiune financiară (GAFI).

Din 2014, când MONEYVAL a efectuat ultima evaluare, România a întreprins o serie de măsuri pentru a-și consolida mecanismul de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului și a început să pună în aplicare elementele unui sistem eficient. În raportul său, MONEYVAL notează că România a atins niveluri moderate de eficacitate în toate domeniile evaluate, cu excepția cooperării internaționale, unde a atins un nivel substanțial de eficacitate și a fost lăudată de alte țări pentru asistența constructivă oferită.

Evaluarea MONEYVAL evidențiază că România demonstrează o bună înțelegere a riscurilor de spălare a banilor și, într-o măsură mai mică, a riscurilor de finanțare a terorismului. România trebuie să înceapă imediat implementarea măsurilor de atenuare asupra celor mai mari riscuri la care este expusă țara. Evaluarea a arătat că autoritățile nu au făcut încă, din investigațiile și urmăririle în materie de spălare a banilor, o prioritate generală. De aceea, sunt necesare măsuri suplimentare pentru a asigura o mai mare coerență în investigații și urmăriri penale.

În timp ce investigațiile și urmăririle penale referitoare la spălarea veniturilor provenite din infracțiunile fiscale interne și la corupție sunt efectuate în mod eficient, investigațiile și urmăririle penale referitoare la traficul de persoane și traficul de droguri se concentrează mai degrabă pe infracțiunile principale decât pe spălarea veniturilor acestor infracțiuni.

România și-a îmbunătățit capacitatea de a îngheța și confisca veniturile și instrumentele criminalității interne. Aplică activ măsuri de confiscare pentru cele mai frecvente infracțiuni săvârșite în țară. În alte cazuri, confiscarea este rară. România ar trebui, de asemenea, să consolideze capacitatea investigatorilor financiari de a efectua investigații financiare paralele, de a localiza activele și de a urmări recuperarea acestora.

Raportul din 2023 arată că, de la evaluarea din 2014, autoritățile române au avut succes în detectarea, investigarea, urmărirea penală și obținerea unei condamnări pentru un caz de finanțare a terorismului.

România ar trebui să elaboreze o strategie națională cuprinzătoare și un plan de acțiune pentru combaterea finanțării terorismului și să ofere instruire suplimentară relevantă. De asemenea, este necesar să se evalueze riscul de abuz al sectorului non-profit românesc în ceea ce privește finanțarea terorismului.

MONEYVAL consideră că România are un cadru legal solid pentru a implementa fără întârziere sancțiuni financiare specifice. Cu toate acestea, implementarea acestor măsuri de către sectorul privat și monitorizarea adecvată a respectării acestor măsuri ridică probleme. Instituțiile financiare majore sunt supuse supravegherii bazate pe risc, dar autoritățile trebuie să calibreze mai bine acțiunile de supraveghere la risc. MONEYVAL recomandă ca prioritate o calibrare mai sofisticată a acțiunilor de control de către Banca Națională în funcție de risc, o atenție sporită acordată de Autoritatea de Supraveghere Financiară riscurilor de spălare a banilor și finanțare a terorismului în contextul monitorizării acestuia, precum și o creștere a resurselor Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor pentru a se alinia la responsabilitățile statutare, în special în ceea ce privește supravegherea furnizorilor de servicii de active virtuale și a profesioniștilor de drept.

MONEYVAL recunoaște că România a întreprins pași importanți pentru a preveni „utilizarea abuzivă a persoanelor juridice”, în special prin dezvoltarea și utilizarea registrelor publice ale beneficiarilor efectivi și a conturilor bancare. Autoritățile ar trebui să extindă controalele existente pentru a se asigura că informațiile din registre sunt exacte și actualizate.

Se așteaptă ca România să transmită un raport către MONEYVAL în cadrul procesului de monitorizare îmbunătățit, în mai 2025.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă