4.6 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalConsiliul European cere mobilizarea tuturor instrumentelor pentru a răspunde la criza prețurilor...

Consiliul European cere mobilizarea tuturor instrumentelor pentru a răspunde la criza prețurilor la energie

Consiliul European a cerut Comisiei să efectueze o analiză şi să prezinte propuneri până la sfârşitul lunii ianuarie 2023 în vederea mobilizării tuturor instrumentelor naţionale şi ale UE relevante pentru a răspunde la impactul preţurilor ridicate ale energiei.

Având în vedere impactul preţurilor ridicate ale energiei în Europa, Consiliul European subliniază importanţa unei politici industriale europene ambiţioase în scopul de a pregăti economia Europei pentru tranziţia verde şi tranziţia digitală şi de a reduce dependenţele strategice, în special în domeniile cele mai sensibile, asigurându-se, în acelaşi timp, condiţii de concurenţă echitabile, se arată la capitolul energie şi economie din concluziile summitului UE, desfăşurat ieri şi astăzi la Bruxelles.

Consiliul European aminteşte, în acest context, necesitatea unui răspuns coordonat pentru a spori rezilienţa economică a Europei şi competitivitatea acesteia pe plan mondial, menţinându-se în acelaşi timp integritatea pieţei unice.

În plus faţă de măsurile pe termen scurt, Uniunea Europeană trebuie să abordeze provocările pe termen lung, în special decalajul în materie de creştere şi inovare dintre Europa şi concurenţii săi de la nivel mondial. În acest sens, Comisiei i se cere să prezinte, la începutul anului 2023, o strategie la nivelul UE pentru stimularea competitivităţii şi a productivităţii.

În domeniul securităţii şi apărării, Consiliul European cere Parlamentului European şi Consiliului UE să adopte rapid Actul privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziţii publice în comun (EDIRPA). De asemenea, cere Comisiei şi Agenţiei Europene de Apărare să îşi intensifice eforturile de identificare a nevoilor şi de facilitare şi coordonare a achiziţiilor publice comune, în special pentru refacerea stocurilor, în contextul sprijinului acordat Ucrainei.

Liderii din UE solicită investiţii în factori determinanţi strategici, cum ar fi securitatea cibernetică şi conectivitatea bazată pe spaţiu, precum şi în rezilienţa infrastructurii critice, precum şi punerea rapidă în aplicare a setului de instrumente al UE pentru contracararea ameninţărilor hibride.

La capitolul al VI-lea, ”alte subiecte”, Consiliul European salută intrarea Croaţiei în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2023 şi este de acord să confere Bosniei şi Herţegovinei statutul de ţară candidată, conform Concluziilor Consiliului din 13 decembrie 2022 privind extinderea şi procesul de stabilizare şi de asociere.

Amintind Concluziile Consiliului privind Iranul din 12 decembrie 2022, Consiliul European condamnă cu fermitate sentinţele recente de condamnare la moarte pronunţate şi executate în contextul protestelor în curs din Iran. Şefii de stat sau de guvern din UE solicită autorităţilor iraniene să pună capăt imediat acestei practici şi să anuleze fără întârziere sentinţele recente. Uniunea Europeană se opune ferm utilizării pedepsei cu moartea în orice moment şi în orice situaţie, aceasta reprezentând o negare inacceptabilă a demnităţii şi integrităţii umane. Consiliul European îşi reiterează apelul adresat autorităţilor iraniene de a pune capăt utilizării nejustificate a forţei împotriva protestatarilor paşnici, mai ales împotriva femeilor.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Analiza majorităților în Parlamentul României după alegerile din 1 decembrie 2024

Rezultatele votului și configurația actuală a mandatelor Conform estimărilor preliminare, distribuția mandatelor în viitorul Parlament al României este următoarea: PartidDeputațiSenatoriTotalPSD8737124AUR642892PNL512475USR411859SOS251136UDMR211031POT22931Minorități17017Total328137475 O majoritate parlamentară necesară pentru formarea unui...

Analiza majorităților în Parlamentul României după alegerile din 1 decembrie 2024

Rezultatele votului și configurația actuală a mandatelor Conform estimărilor preliminare, distribuția mandatelor în viitorul Parlament al României este următoarea: PartidDeputațiSenatoriTotalPSD8737124AUR642892PNL512475USR411859SOS251136UDMR211031POT22931Minorități17017Total328137475 O majoritate parlamentară necesară pentru formarea unui...

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....
Ultima oră
Pe aceeași temă