5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCongresul american nu a adoptat un pachet financiar masiv pentru Ucraina și...

Congresul american nu a adoptat un pachet financiar masiv pentru Ucraina și Israel

Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden, conţinând fonduri pentru Ucraina şi Israel, notează AFP, preluat de agerpres.ro.

Opoziţia republicană a refuzat să susţină acest text aflat în centrul unor negocieri foarte dure, cerând în schimbul voturilor lor concesii semnificative în privinţa politicii migratorii a Statelor Unite.

Acest eşec este o dezamăgire pentru Joe Biden care îndemnase cu câteva ore mai devreme la aprobarea acestor fonduri într-un discurs foarte solemn.

Blocarea acestora ar fi „cel mai mare cadou” oferit preşedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat el, afirmând că liderul de la Kremlin, dacă va reuşi să pună mâna pe Ucraina, „nu se va opri aici”.

Democratul a evocat clar ipoteza unui atac rusesc împotriva unei ţări membre a NATO, care ar declanşa intrarea Statelor Unite în război şi, prin urmare, „soldaţi americani luptând cu soldaţi ruşi”. O situaţie care nu există în prezent şi pe care Washingtonul nu şi-o doreşte, a insistat el.

Statele Unite sunt în prezent ţara care oferă cel mai important sprijin militar Kievului. Congresul a angajat peste 110 miliarde de dolari de la invazia rusă din februarie 2022.

Dar promisiunea preşedintelui democrat Joe Biden de a continua să sprijine financiar Ucraina este serios în pericol, un scenariu catastrofal pentru Kiev, a cărui contraofensivă din vară nu a adus câştigurile teritoriale sperate.

Responsabilii ucraineni insistă că au nevoie de mai multe arme pentru a evita ca loviturile ruseşti să arunce milioane de persoane în întuneric în această iarnă, ca anul trecut.

Însă congresmenii conservatori, deşi mulţi susţin în continuare Ucraina în public, condiţionează acest ajutor de o înăsprire clară a politicii migratorii în faţa sosirii migranţilor la frontiera cu Mexicul.

Preşedintele democrat a mai spus miercuri că este pregătit pentru „compromisuri semnificative” asupra acestui punct, cu scopul de a obţine sprijinul ambelor camere ale Congresului.

Negocierile continuă.

Până la finalizarea acestora, Washingtonul a anunţat miercuri un nou ajutor militar pentru Kiev, sumă limitată la 175 de milioane de dolari din rezervele executivului. Detaliul include echipamente de apărare aeriană, rachete şi muniţie de artilerie, mai scrie AFP.

S-a săturat Occidentul de războiul din Ucraina? Discuții discrete cu guvernul ucrainean pentru negocieri de pace cu Rusia

Occidentul pare că s-a săturat de războiul din Ucraina, iar oficiali americani și europeni au început să discute discret cu guvernul ucrainean despre ce ar putea implica eventualele negocieri de pace cu Rusia pentru a pune capăt războiului, potrivit unui oficial american de rang înalt și unui fost oficial american de rang înalt familiarizat cu discuțiile, potrivit NBC, transmite profit.ro.

Conversațiile au inclus linii foarte generale cu privire la ceea ce Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe pentru a ajunge la un acord, au declarat oficialii.

Unele dintre discuții, pe care oficialii le-au descris ca fiind delicate, au avut loc luna trecută în timpul unei reuniuni a reprezentanților a peste 50 de națiuni care sprijină Ucraina, inclusiv membri NATO, cunoscută sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, au declarat oficialii, citați de News.ro.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Este oficial: Republica Moldova are ca obiectiv strategic integrarea în Uniunea Europeană

Constituţia Republicii Moldova, modificată prin referendum, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Astfel, integrarea în Uniunea Europeană a devenit obiectiv strategic pentru Chișinău,...

ANAF elimină obligația depunerii Declarației unice în cursul anului pentru activități noi sau suspendate

ANAF anunță modificări importante prin Ordonanța de Urgență 128/2024: contribuabilii care încep, întrerup sau suspendă o activitate fiscală în cursul anului nu mai sunt...

Protest la Fabrica de Arme Cugir: Angajații cer contracte clare pentru viitorul companiei

Membrii sindicatului „Apărarea” de la Fabrica de Arme Cugir au protestat, joi dimineață, în fața întreprinderii, solicitând stabilitate și transparență, în privința contractelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă