Operatorii de gaze din Finlanda și Estonia au luat măsuri de precauție încă de duminică, când au observat o scădere a presiunii în conducta de gaze Balticconnector. Această măsură a fost luată în interesul siguranței. Ulterior, guvernul finlandez a confirmat că atât gazoductul Balticconnector cât și un cablu de comunicații dintre cele două țări au fost avariate. Președintele Sauli Niinistö a indicat că este posibil să fie vorba de un sabotaj, fără a oferi însă detalii suplimentare în această privință. Situația este în continuare sub investigație pentru a se stabili cauza exactă a avariei.
“Daunele aduse infrastructurii subacvatice au fost luate în serios, iar cauzele au fost investigate încă de duminică. Este vorba de o activitate externă”, a mai spus președintele, fără a detalia.
Presa finlandeză citează surse din serviciile de informații care spun că Rusia ar fi putut ataca elementele de infrastructură subacvatică.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO cunoaște informațiile cu privire la aceste daune și este gata să sprijine aliații în cauză. Finlanda s-a alăturat alianței militare în aprilie, în timp ce Estonia este membră a acesteia din 2004, notează Reuters.
„Scăderea presiunii în conductă a fost destul de rapidă, ceea ce ar indica faptul că nu este vorba de o breșă minoră. Dar cauza acesteia rămâne neclară”, a declarat un oficial baltic din domeniul energiei care cunoaște situația și a vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului.
Conducta de gaze Balticconnector are o lungime de 77 de kilometri, instalată pe sub Marea Baltică, conectând rețelele de gaze din Finlanda și Estonia. Această conductă este bidirecțională, permițând tranzitul de gaze în ambele direcții.
Operatorul finlandez Gasgrid a anunțat că reparațiile necesare și reluarea tranzitului de gaze ar putea dura luni de zile. Avaria la acest gazoduct are un impact semnificativ asupra aprovizionării cu gaze în regiune și poate avea consecințe economice și energetice importante pentru cele două țări. Investigarea incidentului și repararea conductei sunt prioritare pentru a restabili cât mai curând posibil fluxul de gaze între Finlanda și Estonia.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!