1.9 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoCondițiile puse de Austria înainte de primirea completă în Schengen. Se vor...

Condițiile puse de Austria înainte de primirea completă în Schengen. Se vor întări controalele la granițele României cu Bulgaria și cu Ungaria

Austria a anunțat condiții dure înainte să accepte o eventuală ridicare a controalelor terestre la frontierele Schengen pentru cetățenii din România și Bulgaria, iar una dintre condiții este întărirea controalelor la granițele României cu Bulgaria și cu Ungaria.

Condițiile formulate de Austria sunt prezentate într-un document care a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE. Documentul poartă data de 30 decembrie 2023 și a fost emis după ce, la data de 29 decembrie 2023, Consiliul UE a decis ridicarea controalelor aeriene (Air Schengen) și maritime la punctele de intrare în Spațiul Schengen, pentru România și Bulgaria, începând cu data de 31 martie 2024.

Drept condiție înaintea unei eventuale ridicări a controalelor la frontierele terestre (Land Schengen), Austria cere creșterea activității Frontex (agenția UE pentru protecția frontierelor) pe granițele dintre Bulgaria și Turcia și dintre Bulgaria și Serbia. Pe granița dintre Bulgaria și Turcia, Austria cere chiar o triplare a activității Frontex. După cum se știe, Bulgaria este membru UE și reprezintă una dintre principalele porți de intrare în UE a migranților ilegali.

Austria mai solicită sprijin financiar din partea Comisiei Europene pentru achiziționarea de tehnologii de protecție a granițelor Bulgariei și României, inclusiv pentru autovehicule de teren, drone și sisteme de monitorizare. Austria mai cere „întărirea controalelor la frontierele terestre dintre Bulgaria și România precum și dintre România și Ungaria” precum și aplicarea completă, de către România și Bulgaria, a Regulamentului Dublin, mai ales în ceea ce-i privește pe solicitanții de azil care vin din Afganistan și din Siria.

Regulamentul Dublin prevede că țara UE în care migranții sunt înregistrați pentru prima dată este responsabilă de situația acestora, ceea ce înseamnă că această țară este obligată să-i reprimească, dacă ei au trecut în alt stat membru UE. Pe baza Regulamentului Dublin, Austria cere „luarea imediată înapoi”, de către România și Bulgaria, fără nicio restricție numerică, a migranților ilegali care au ajuns deja în Austria. Documentul publicat în Jurnalul Oficial al UE include și un avertisment sever: „Angajamentul de a discuta în 2024 o dată pentru o posibilă ridicare a controalelor la frontierele terestre depinde de implementarea cu succes a tuturor măsurilor complementare şi angajamente (punctele 1-5) care să conducă la o îmbunătățire semnificativă a situației migratorii în Austria”.

Oficiali de la Sofia au respins deja ideea ca Bulgaria să devină mai flexibilă în ceea ce privește reprimirea migranților ilegali care au ajuns în Austria, susținând faptul că Bulgaria îndeplinește deja toate condițiile pentru a fi primită cu drepturi depline în Spațiul Schengen. În schimb, în România, politicieni din partidele aflate la guvernare au salutat decizia referitoare la spațiul aerian și maritim, care se va aplica din 31 martie 2024, susținând că această decizie a Consiliului UE reprezintă prima etapă de integrare a României în Spațiul Schengen.

Amintim că, la Consiliul JAI din decembrie 2022, Austria și Olanda s-au opus, prin veto, față de ideea intrării în Schengen a Bulgariei și a României. Ulterior, Olanda a anunțat că nu se mai opune primirii în Schengen a României și a Bulgariei. Dar un singur veto, cum ar fi cel al Austriei, este suficient pentru a bloca această aderare. Practic, pe parcursul anului 2024, România și Bulgaria vor continua negocierile cu Austria. Chiar la începutul lui ianuarie 2024, un europarlamentar bulgar, Ilhan Küçük, se declara pesimist, estimând că integrarea completă în Schengen a României și a Bulgariei nu se va realiza pe parcursul anului 2024.

Guvernul de la Haga a anunțat că Olanda acceptă aderarea Bulgariei la sistemul Schengen și, în același timp, a reconfirmat acceptul Olandei pentru aderarea României la Schengen, accept pe care România l-ar fi avut încă din decembrie 2022. Anunțul a fost transmis, în România, de Excelența Sa Willemijn van Haaften, ambasadoarea Olandei la București.

“Guvernul Olandei a informat Parlamentul cu privire la sprijinul său pentru aderarea Bulgariei la Schengen. Olanda și-a exprimat deja sprijinul pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România în decembrie 2022. Felicitările mele ambelor țări pentru munca bună depusă!”

Willemijn van Haaften,

Ambasadoarea Olandei în România

Cu prilejul Consiliului European din decembrie 2023, președintele Iohannis a explicat jurnaliștilor români că “nu exclude” posibilitatea unui Consiliu JAI extraordinar dar a subliniat că România este încă în negocieri cu Austria, pentru a fi sigură că nu mai intervine un nou veto, așa cum s-a întâmplat în decembrie 2023.

Aici intervin sigur ministerele – Externele, Internele – și Reprezentanța noastră din Bruxelles, care s-a implicat exemplar în toate discuțiile. Dar nu vreau să creadă cineva că suntem la un mic pas de un rezultat favorabil pentru România. Este nevoie de foarte, foarte multe negocieri în continuare”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Negocierile continuă între Austria, Bulgaria și România, una dintre teme fiind reprimirea, din Austria, a migranților care au trecut anterior prin Bulgaria și România.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă