1.9 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoConcediile de odihnă ale profesorilor, luate la control

Concediile de odihnă ale profesorilor, luate la control

Invocând un ordin al ministrului Educației, ce prevede întocmirea situațiilor privind concediile de odihnă ale profesorilor, mai multe inspectorate școlare au amenințat cadrele didactice că ar putea fi nevoiți să returneze anumite sume de bani.

Cadrele didactice au noi motive de îngrijorare, pe lângă orele de predare desfășurate exclusiv online sau cu prezență fizică în școli pe timpul pandemiei COVID-19.

Prin Ordinul Ministrului Educației 4.050 din 29 iunie 2021 li s-a solicitat inspectoratelor școlare din teritoriu să realizeze situații centralizate privind concediile de odihnă efectuate/neefectuate de cădre cadrele didactice.

Invocând acest ordin, în mai multe județe, de exemplu în Argeș și Dâmbovița, echipe ale inspectoratelor școlare, care s-au deplasat în unitățile de învățământ preuniversitar le-au explicat cadrelor didactice care nu și-au epuizat toate zilele de concediu de odihnă în ultimii ani că, în cazul în care nu vor demonstra cu documente că au fost chemate din CO la muncă sau că au avut de îndeplinit sarcini în perioada respectivă (corigențe, participarea la organizarea examenelor naționale) ar putea fi obligate să returneze banii primiți pentru norma de hrană.

Exces de zel

Doar pentru că OME 4.050 prevede abrogarea unui alt ordin, din anul 2011, o parte dintre inspectoratele școlare au decis să le solicite unităților de învățământ preuniversitar situații ale zilelor de CO efectuate de cadrele didactice în ultimii zece ani.

Secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației (ME), Sorin Ion, susține că nu poate fi vorba decât despre un “exces de zel” al celor din inspectorate și că nu se pune problema ca profesorilor să li se solicite returnarea normei de hrană.

“Probabil că este un exces de zel. Li s-a cerut o situație a concediilor de odihnă inspectoratelor școlare, dar pentru acest lucru nici măcar nu aveau de ce să meargă în școli. Era suficient doar să le solicite școlilor să trimită situația. Nu se pune problema ca profesorilor să li se ceară norma de hrană. Nu este vorba despre așa ceva”, a declarat, pentru cotidianul național “România liberă”, Sorin Ion.

Conform legislației în vigoare, angajații din sistemul de învățământ au la dispoziție 18 luni pentru a solicita efectuarea sau compensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă rămase din anul școlar/universitar precedent.

Adevărata îngrijorare a Ministerului Educației

Secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar spune că ME a solicitat o situație a concediilor de odihnă pentru că multe cadre didactice au solicitat compensarea în bani a zilelor neefectuate.

“Am solicitat o situație a concediilor de odihnă pentru că s-a constatat că sunt multe cadre didactice care au solicitat compensarea în bani a zilelor neefectuate. Cadrele didactice au o vacanță foarte mare în care își pot lua zilele de concediu. Cu toate acestea, sunt cadre didactice care rămân cu zilele neefectuate. Trebuie să avem un control”, ne-a mai explicat Sorin Ion.

Sindicaliștii din învățământ susțin că ministerul nu are nicio șansă de a recupera banii pe normele de hrană, respectivele fapte fiind oricum prescrise.

“Nu am primit astfel de informații de la liderii noștri sindicali din țară. O să mă interesez. Nu se poate pune problema ca profesorii să fie obligați să returneze banii pe norma de hrană. Acest lucru nu se poate obține decât în instanță, iar acolo nu au nicio șansă (n.r. – reprezentanții Ministerului Educației)”, ne-a declarat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Prevederile OME 4.050 se aplică și în cazul cadrelor didactice din învățământul superior, însă aici fiecare universitate trebuie să întocmească propria situație pe care trebuie să o transmită ministerului de resort.

“Neefectuarea concediului anual din motive bine justificate sau în situația rechemării pe motive bine întemeiate din concediul de odihnă, în condițiile prezentelor norme metodologice, dă dreptul la efectuarea concediului restant într-un interval de 18 luni începând cu prima vacanță a anului școlar/universitar următor celui în care cadrul didactic revine în activitate.(8) Orice convenție prin care se renunță, în totalitate sau în parte, la dreptul la concediul de odihnă este lovită de nulitate”, se stipulează în metodologia de aplicare a OME 4.050.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă