Economistul-şef al Băncii Naţionale a României încurajează firmele românești să găsească avantaje competitive pe zone de nișă
Economistul-șef al BNR a declarat, la conferinţa „Capitalul autohton al României – maturizare şi trecerea la statutul de forţă regională” că, în ultimii 30 de ani, am fost martorii unei acumulări de capital românesc, astfel încât acesta nu mai reprezintă în acest moment factorul cel mai constrângător în creşterea PIB, scrie Agerpres.
„Există, mai degrabă, o constrângere din partea factorului forţă de muncă. S-au creat, astfel, premisele pentru trecerea capitalului autohton la un nou nivel de dezvoltare, pe cel puţin trei direcţii: creşterea valorii adăugate, diversificarea investiţiilor, intrarea pe noi pieţe. Referitor la acest ultim aspect, intrarea pe noi pieţe, firmele reprezentate în această conferinţă sunt un foarte bun exemplu, cele mai multe dintre ele depăşind deja graniţele României”, a spus Valentin Lazea.
Lazea consideră că România se află într-un moment istoric de redefinire a strategiilor economice la nivel mondial şi european.
„Firmele din România vor trebui să-şi negocieze nişele pe care deţin un avantaj competitiv din cadrul lanţurilor de producţie continentale, iar România are multe capabilităţi de a se insera în producţia europeană, fie că vorbim de sectorul IT, de sectorul auto, de producerea de energie verde sau de exploatarea de pământuri rare”, a subliniat economistul Valentin Lazea.
În opinia lui Lazea, românii ar trebui să fie primii convinşi că autarhia şi ideea că putem produce tot ce ne trebuie nu este o soluţie, pentru că „am trecut prin această idee în anii ’80, iar cei mai în vârstă îşi aduc aminte de acest experiment eşuat”, mai scrie sursa citată.