În 2023, aproximativ 539.000 de studenți au fost înregistrați în universitățile din România, oferind companiilor o nouă sursă potențială de talente.
Cu toate acestea, deși numărul tinerilor este promițător, multe companii nu reușesc să atragă și să integreze eficient forța de muncă tânără, arată Cătălina Călinescu, HR & payroll partner la Forvis Mazars, într-o discuție la ZF Live.
„Cred că sunt subestimaţi, avem studenţi şi proaspăt absolvenţi foarte talentaţi, ei trebuie să aibă un proces de onboarding cu tot ceea ce presupune şi tot ceea ce beneficiază un salariat normal, inclusiv un plan de carieră, inclusiv mentoring. Este necesar ca ei să fie adaptaţi la ritmul nostru de lucru, să nu fie descurajaţi, să fie instruiţi în ceea ce presupune meseria,” a explicat Călinescu.
Tinerii sunt subestimați și nu beneficiază de un proces corespunzător de onboarding, spun experții
Deși studenții și absolvenții proaspăt ieșiți de pe băncile facultății sunt talentați, aceștia sunt deseori subestimați și nu beneficiază de un proces complet de onboarding, care să includă mentorat și un plan de carieră bine definit.
Călinescu a subliniat importanța colaborării strânse între companii și universități, pentru a ajuta la formarea tinerilor și la îmbunătățirea curriculumului educațional.
„Obiectivul este să creştem expunerea studenţilor şi a absolvenţilor în faţa companiilor. Angajarea studenţilor este un exerciţiu bine cunoscut de angajatori. Ar trebui să ia amploare, pentru a îi forma pe aceşti studenţi, pentru a lucra cu universităţile mai îndeaproape şi pentru a oferi feedback de curiculă,” a declarat ea.
Studiul realizat de Forvis Mazars își propune să faciliteze conexiunile între tineri și angajatori, sprijinind astfel formarea noilor generații de profesioniști.