Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, proiectul legii avertizorilor de integritate, aflată în reexaminare la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, amendamentele USR fiind respinse, deşi ar fi facilitat dezvăluirea neregulilor din instituţiile publice, se arată într-un comunicat al Uniunii Salvaţi România.
„Majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a readoptat, astăzi, legea avertizorilor de integritate fără a ţine cont de propunerile USR care veneau să faciliteze dezvăluirea neregulilor din instituţiile publice prin reintroducerea raportărilor anonime”, precizează sursa citată.
Reprezentanţii USR susţin că au formulat mai multe amendamente la acest proiect de lege, ca urmare a criticilor ONG-urilor care au arătat că forma votată de coaliţia PSD-PNL-UDMR descurajează raportarea anonimă şi, implicit, dezvăluirea neregulilor.
În acest sens, USR a propus ca şi raportările care nu cuprind numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public să fie examinate şi soluţionate în măsura în care conţin suficiente informaţii referitoare la încălcări ale legii, iar majoritatea PSD-PNL-UDMR a respins propunerea. Avertizorii de integritate vor trebui să-şi comunice datele de contact personale, ceea ce i-ar face, în mod evident, identificabili, se arată în comunicatul amintit.
Deputatul USR Silviu Dehelean, vicepreşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, susţine că PSD, PNL şi UDMR ignoră în continuare instituţiile europene, ca şi în cazul legilor justiţiei.
„Zilele astea, în ciuda liniştii de la tv, PSD, PNL şi UDMR finalizează opera lui Dragnea şi ucid integritatea în instituţiile publice, prin măcelărirea legii avertizorilor de integritate. Astăzi, la Comisia Juridică, au respins amendamentele USR care ar fi reparat legea. Denunţătorii trebuie să fie anonimi, nu şi în viziunea PNL şi PSD. Altfel, cum ar putea să mai denunţe cineva şefii corupţi din instituţiile publice? Le reamintesc acestor oameni că procurorul european, Laura Codruţa Koveşi, i-a atenţionat că va cere Comisiei Europene să declanşeze împotriva României mecanismul care condiţionează acordarea banilor europeni de respectarea statului de drept, dacă legea nu este reparată. PSD, PNL şi UDMR ignoră, însă, în continuare instituţiile europene, aşa cum am văzut că au făcut-o şi cu legile justiţiei”, a afirmat Dehelean, citat în comunicat, potrivit agerpres.ro.
Comisia juridică a aprobat proiectul legii avertizorilor de integritate, dar legea a ajuns aici pentru că președintele Iohannis a cerut reexaminarea
La 1 septembrie, Senatul a adoptat proiectul legii privind protecţia avertizorilor în interes public, reexaminată ca urmare a cererii formulate de preşedintele Klaus Iohannis, fiind preluate obiecţiile formulate de şeful statului.
Legea a fost iniţiată de Guvern, adoptată de Senat şi Camera Deputaţilor, a fost verificată de către Curtea Constituţională şi retrimisă Parlamentului la reexaminare ca urmare a cererii preşedintelui.
Actul normativ stabileşte cadrul general în materia protecţiei persoanelor ce raportează încălcări ale legii care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat.
Legea vizează transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.
Plenul Camerei Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!