4.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăPoliticăComisia Europeană urmează să organizeze o reuniune între autorităţile române şi TikTok

Comisia Europeană urmează să organizeze o reuniune între autorităţile române şi TikTok

Comisia Europeană a anunțat organizarea unei întâlniri între autoritățile din România și reprezentanții TikTok, pe fondul amenințărilor venite din partea reglementatorilor români cu privire la posibila suspendare a platformei de socializare deținută de compania chineză ByteDance.

Această situație vine ca urmare a acuzațiilor legate de influența TikTok asupra alegerilor prezidențiale din România, relatează Politico.

CITEȘTE ȘI – Călin Georgescu, candidatul blocat pe TikTok: CNA cere investigație

Autoritățile române au cerut Comisiei Europene să deschidă o anchetă formală cu privire la activitatea platformei, în conformitate cu normele europene privind reglementarea rețelelor sociale, stipulate în Legea Serviciilor Digitale (Digital Services Act – DSA).

Într-o scrisoare citată de Politico, TikTok respinge acuzațiile și afirmă că nu a găsit dovezi privind existența unor operațiuni acoperite de influență sau interferențe străine pe platformă în contextul alegerilor prezidențiale din România.

Compania precizează că a eliminat peste 150 de conturi care imitau activitățile candidatului Călin Georgescu și alte 650 de conturi legate de alți candidați.

Thomas Regnier, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a confirmat că executivul european a primit o cerere oficială din partea României pentru investigarea TikTok.

Regnier a mai precizat că o masă rotundă între oficialii Comisiei, autoritățile române și reprezentanții TikTok este programată înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 8 decembrie.

Potrivit unei declarații obținute de France Presse, întâlnirea se va desfășura vineri, iar la discuții au fost invitate și alte platforme sociale. Oficialii europeni au subliniat că astfel de consultări reprezintă o practică standard înaintea unor evenimente electorale, cum a fost cazul scrutinurilor din Slovacia, Luxemburg sau înaintea alegerilor europarlamentare.

Relatările puternic speculative despre alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok, Paolo Ganino, citat de Politico.

Această situație tensionată reflectă preocupările crescute la nivel european cu privire la influența platformelor digitale în procesele democratice, în special în contextul dezinformării și al potențialelor interferențe externe.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Câți parlamentari are România și cum se stabilește numărul acestora

Parlamentul României este compus din 465 de membri: 329 de deputați și 136 de senatori, reprezentând cetățenii în cadrul celor două camere legislative. Acest...

China spune că majorarea tarifelor la importurile chineze nu va ajuta SUA

Autorităţile chineze au avertizat joi că ameninţarea preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, de a creşte drastic tarifele la importurile chineze "nu va rezolva"...

Studiu: Doar 22,1% dintre angajatori sunt pe deplin mulțumiți de colaborarea cu generația Z

Un sondaj realizat de platforma eJobs.ro și citat de Ziarul Financiar evidențiază percepțiile mixte ale angajatorilor din România față de tinerii din generația Z...
Ultima oră
Pe aceeași temă