288 milioane de euro vin către România sub formă de sprijin financiar nerambursabil, iar această prefinantare va contribui la accelerarea punerii în aplicare a măsurilor-cheie, investiții și reforme incluse în noul capitol REPowerEU, potrivit orange.ro.
„Această suma, care va fi încasată de România în câteva zile, reprezintă o confirmare a eforturilor noastre constante de a construi o Românie mai modernă, mai curată și aliniată la standardele contemporane. Asta înseamnă, evident, și o Românie capabilă să răspundă rapid noilor provocări globale, iar cu sprijinul prefinantarii din partea Comisiei Europene, vom accelera punerea în aplicare a investițiilor cheie din RePowerEU”, a declarat Adrian Caciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Astfel, se va finanța realizarea obiectivelor legate de economisirea energiei, producția de energie curată și de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie, cu scopul de a face Europa independența de combustibilii fosili în urmă invaziei Rusiei în Ucraina.
Plata de joi a fost efectuată în contextul aprobării de către Consiliul Uniunii Europene a Planului Național de Redresare și Reziliența revizuit al României, care include o nouă componentă REPowerEU, dar și că urmare a semnării actului adițional la acordul de contribuție financiară.
Prefinanțarea reprezintă 20% din fondurile alocate suplimentar pentru finanțarea noilor capitole REPowerEU aferente statelor membre.
Noul capitol REPowerEU cuprinde două noi reforme și șapte investiții care se axează pe accelerarea producerii de energie verde, pe creșterea eficienței energetice a clădirilor și pe recalificarea și perfecționarea forței de muncă în domeniul generării de energie verde.
Uniunea Europeană accelerează tranziția spre energia verde
Într-un răspuns la criza energetică fără precedent din ultimii doi ani, Uniunea Europeană a evaluat situația actuală a tranziției verzi la nivel național, european și mondial și a prezentat provocările și oportunitățile viitoare pe măsură ce Europa continuă să își urmărească obiectivele ambițioase legate de energie și climă pentru 2030 și 2050.
Un raport al Comisiei Europene arată modul în care UE a răspuns în mod colectiv și eficace la agresiunea Rusiei în Ucraina și la utilizarea ca armă de către aceasta a aprovizionării cu energie, prin accelerarea tranziției către o energie curată, diversificarea aprovizionării și economisirea energiei.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!