4.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăEconomieComisia Europeană a avizat planul fiscal al României

Comisia Europeană a avizat planul fiscal al României

Avizul reprezintă un pas esențial în efortul țării de a echilibra deficitul bugetar și de a respecta criteriile fiscale europene

Avizul Comisiei Europene pentru planul fiscal pe șapte ani al României este un semnal care arată flexibilitatea Uniunii Europene, în raport cu economiile vulnerabile. România beneficiază de această deschidere pentru a implementa măsuri graduale, însă rămâne sub monitorizare strictă. Succesul planului depinde de capacitatea țării de a realiza reforme structurale și de a menține o traiectorie sustenabilă a investițiilor publice, scrie profit.ro.

Obiectivele majore ale planului fiscal

Reducerea deficitului bugetar: România propune o ajustare treptată, cu atingerea unui nivel de 2,4% din PIB în 2031, față de 7,9% estimat pentru 2024. Deși ritmul de reducere a acestuia este lent, strategia reflectă încercarea de a minimiza impactul social și economic al măsurilor restrictive.

Investiții publice ridicate: Planul prioritizează menținerea investițiilor publice la niveluri ridicate, cu un maxim de 7,9% din PIB în 2025. Această abordare sugerează încercarea de a stimula creșterea economică și de a compensa efectele negative ale reducerilor bugetare.

Respectarea jaloanelor PNRR: Reducerea stimulentelor fiscale și extinderea taxării ecologice urmăresc alinierea cerințelor Pactului Verde European. Totuși, implementarea acestora ar putea genera rezistență din partea sectoarelor economice afectate, precum construcțiile.

Datoria publică: Creșterea datoriei publice peste pragul de 60% din PIB până în 2027 creează o zonă de vulnerabilitate majoră, cu un maxim de 62,4% în 2030.

Ratarea unor ținte intermediare ar putea pune presiune suplimentară asupra Guvernului. De asemenea, reducerea facilităților fiscale și impozitarea suplimentară a hidrocarburilor, pot afecta negativ anumite categorii sociale și economice. Mediul de afaceri, în special, ar putea resimți dificultăți, mai ales în contextul unei economii deja afectate de costurile ridicate ale energiei.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Antonio Guterres, despre riscurile inteligenței artificiale și rețelelor sociale: „Un megafon pentru cele mai rele puseuri ale omenirii”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un semnal de alarmă privind impactul necontrolat al rețelelor sociale și inteligenței artificiale, în cadrul unei...

Ungaria anunță creșterea salariului minim cu 40% până în 2027

Guvernul Ungariei a aprobat o creștere semnificativă a salariului minim cu 40% în următorii trei ani, într-o încercare de a impulsiona economia afectată de...

Ana Maria Bărbosu cere sprijin pentru sport și pledează pentru recunoașterea performanțelor Sabrinei Voinea și Jordan Chiles!

Gimnasta Ana Maria Bărbosu, medaliată cu bronz la sol la Jocurile Olimpice de la Paris, a solicitat investiții mai mari în sport și a...
Ultima oră
Pe aceeași temă