11 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăPoliticăComasarea alegerilor locale cu europarlamentare. De ce nu se economisesc bani la...

Comasarea alegerilor locale cu europarlamentare. De ce nu se economisesc bani la alegeri 2 în 1

Comasarea alegerilor locale cu europarlamentare ar putea părea la prima vedere o economie la buget, însă în realitate, potrivit calculelor făcute de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) nu sunt diferențe mari economisite la buget.

Cele patru rânduri de alegeri vor costa aproape 4 miliarde de lei, bani care au fost cuprinși în bugetul de stat de anul acesta.

„3,8 miliarde sunt estimările noastre în acest moment pentru patru runde de alegeri”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, întrebat despre costul organizării alegerilor în acest an.

Premierul Marcel Ciolacu anunța că potrivit datelor oficiale indiferent de câte rânduri de alegeri sunt, cheltuielile sunt separate deoarece vorbim despre comisii separate, buletine de vot separate, și tablete separate. Decizia Coaliției de a organiza alegerile europene comasate cu cele locale a fost luată din motive organizatorice. Liderii PSD și PNL au convenit asupra unui calendar complet al alegerilor din 2024, pregătindu-se să comaseze anumite scrutinuri pentru a maximiza impactul politic.

Câți bani au cheltuit partidele în ultimii ani

Partidele politice din România au primit în ultimii trei ani peste 140 de milioane de euro (700 de milioane de lei) de la bugetul de stat. Un sfert din această sumă a rămas necheltuită și ar putea face diferența în 2024 – an cu patru runde de alegeri.

În perioada 2020-2023, PSD a primit aproape 277,5 milioane de lei (55,5 milioane de euro).

151,7 milioane de lei (30,5 milioane euro) din această sumă au fost chetuite pentru presă și propagandă. Adică 65%.

În 2023, de exemplu, PSD a investit 2,15 milioane de lei (430.000 de euro) în reclame pe Facebook, după cum reiese dintr-o analiză realizată de organizația non-guvernamentală Expert Forum, pe platforma banipartide.ro.

PNL – economii de peste 73,5 de milioane de lei (14,7 milioane euro)

Mai chibzuiți în a cheltui banii veniți de la buget se dovedesc liberalii.

Din cele 235 de milioane de lei (47 milioane euro) primite de la buget, au cheltuit 161,5 milioane de lei (32,3 milioane de euro).

Ca și în cazul social democraților, cei mai mulți bani s-au dus pe presă și propagandă – 106,8 milioane de lei (21,36 milioane de euro). Procentual, este cea mai mare investiție, dintre toate partidele. Aproape 67%.

Potrivit Expert Forum, în 2023, Partidul Național Liberal a cheltuit pentru reclama pe Facebook 1,47 milioane de lei (284.000 de euro).

400.000 de lei (80.000 de euro) au fost cheltuiți pentru sponsorizarea postărilor de pe pagina partidului.

USR – cei mai mulți bani investiți în social media

Între 2021 și 2023, partidul condus de Cătălin Drulă a primit, de la bugetul de stat, peste 122 de milioane de lei (24,4 milioane euro).

Un sfert din cele 88 de milioane cheltuite în acești trei ani, adică puțin peste 20 de milioane de lei (4 milioane de euro), au fost investite în presă și propagandă.

Din datele strânse de Expert Forum reiese că cea mai mare parte a acestor bani s-a dus în publicitatea online.

Anul trecut, USR a cheltuit, conform banipartide.ro, doar pe Facebook, 13,3 milioane de lei (2,66 milioane euro). Adică aproape toată suma declarată la Autoritatea Electorală Permanentă ca fiind investită în presă și propagandă – 14,4 milioane de lei (2,88 milioane euro).

Din suma totală investită pe Facebook, pagina partidului a fost sponsorizată cu 1,8 milioane de lei (360.000 de euro), urmată de pagina președintelui, Cătălin Drulă, cu 1 milion de lei (200.000 de euro).

În concluzie, chiar dacă vom avea alegeri comasate, nu vor fi făcute economii la buget. În schimb, partidele care au primit bani și nu i-au cheltuit în anii trecuți o vor face anul acesta.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Raportul Comisiei Europene privind influențele TikTok în alegerile din România urmează să fie prezentat

Comisia Europeană (CE) urmează să prezinte, într-un interval scurt de timp, un raport dedicat influențelor exercitate prin intermediul rețelei sociale TikTok asupra alegerilor prezidențiale...

Solidaritate pe șine și dincolo de ele, la un protest masiv în Piața Victoriei

Sindicatele consideră că actualele politici guvernamentale periclitează viitorul mai multor sectoare strategice Vineri, între orele 13:00 și 16:00, Piața Victoriei din București va deveni epicentrul...

Rusia a reacționat după declarațiile lui Trump care a amenințat cu noi sancțiuni

Rusia este pregătită pentru un dialog egal cu Statele Unite și așteaptă semnale din partea Washingtonului, însă acestea nu au fost încă primite, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă