Medicamentele expirate, considerate deșeuri menajere periculoase, pot fi acum colectate în spitale și dispensare, în conformitate cu legislația modificată în acest an.
Conform unei analize a Ziarului Financiar, în București, 18 dintre cele 19 spitale aflate sub coordonarea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) au organizat puncte speciale pentru colectarea acestor deșeuri. În orașele mari, astfel de locații sunt disponibile în mod similar.
„Deșeurile de medicamente colectate de la populație în recipientele respective intră în circuitul de transport și eliminare a deșeurilor rezultate din activitatea medicală generate de spital, fiind predate operatorilor economici autorizați pentru această activitate, în conformitate cu Ordinul ministrului sănătății nr. 2.829/2022“, au declarat reprezentanții ASSMB.
Aceștia au subliniat că eliminarea deșeurilor de medicamente se face exclusiv prin incinerare în unități autorizate, cu excepția celor aflate în recipiente sub presiune, care se recomandă a fi reciclate după depresurizare completă.
Poluarea cu medicamente, o problemă gravă
În România, se estimează că aproximativ 1.500 de tone de medicamente expirate ajung anual la gropile de gunoi sau în sistemele de canalizare. Această practică contribuie la poluarea mediului și crește riscul de rezistență la antibiotice, conform platformei hartareciclarii.ro.
Înainte de modificarea legislației, medicamentele expirate puteau fi predate la farmacii, însă procesul era uneori anevoios, necesitând completarea unor formulare.
În Uniunea Europeană, statisticile arată că 50% din medicamentele expirate nu sunt colectate corespunzător, iar impactul asupra solului și pânzei freatice a devenit o preocupare majoră pentru cercetători.
Clasificarea și eliminarea medicamentelor expirate
Spitalele colectează medicamentele expirate în patru categorii distincte:
- Deșeuri de medicamente citotoxice și citostatice.
- Deșeuri de medicamente obișnuite (cu excepția celor citotoxice și citostatice).
- Deșeuri de medicamente lichide, aflate în recipiente cu potențial de înțepare (fiole din sticlă, seringi preumplute sau goale).
- Deșeuri de medicamente aflate în recipiente sub presiune (spray-uri).
Clasificarea de mai sus facilitează procesul de eliminare prin incinerare sau reciclare, reducând riscurile asociate poluării.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News