AstraZeneca a produs o injecție cu anticorpi pentru persoanele cu imunitatea slăbită sau care au reacții adverse severe la vaccinul anti-Covid-19. Centrul de Evaluare și Cercetare a Medicamentului FDA a aprobat serul.
Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a autorizat miercuri utilizarea cocktail-ului de anticorpi AstraZeneca (AZN.L) pentru a preveni infecțiile cu COVID-19 la persoanele cu sistem imunitar slab sau cu antecedente de efecte secundare severe ale vaccinurilor împotriva coronavirusului.
Cocktailul de anticorpi, Evusheld, este autorizat doar pentru adulții și adolescenții care nu sunt în prezent infectați cu noul coronavirus și nu au fost expuși recent la o persoană infectată, a spus autoritatea de reglementare. Autorizarea terapiei, formată din doi anticorpi monoclonali tixagevimab și cilgavimab, marchează un pas semnificativ pentru AstraZeneca, al cărui vaccin împotriva COVID-19, utilizat pe scară largă, nu a fost încă aprobat de autoritățile americane.
Potrivit Reuters, luna trecută, AstraZeneca a fost de acord să furnizeze guvernului SUA 700.000 de doze de Evusheld, care a demonstrat anterior că reduce riscul ca oamenii să dezvolte orice simptome de COVID-19 cu 77% într-un studiu în stadiu avansat. În timp ce vaccinurile se bazează pe un sistem imunitar intact pentru a dezvolta anticorpi țintiți și celule care luptă împotriva infecțiilor, Evusheld conține anticorpi fabricați în laborator, creați să rămână în organism luni de zile pentru a conține virusul în cazul unei infecții.
Astfel, injecția AstraZeneca, administrată în două doze succesive, este concepută să dureze de la câteva luni până la un an. Deși vaccinurile oferă în prezent cea mai bună apărare împotriva COVID-19, anumite persoane cu o imunitate slăbită sau cele care au antecedente de reacții adverse severe la un vaccin au nevoie de o opțiune alternativă de prevenire, a declarat Patrizia Cavazzoni, directorul Centrului de Evaluare și Cercetare a Medicamentului FDA.
Cu toate acestea, FDA a adăugat că prevenirea pre-expunere cu Evusheld nu este un substitut pentru vaccinarea persoanelor pentru care se recomandă unul dintre serurile anti-COVID-19 aprobate. Anticorpii monoclonali urmăresc să împiedice agravarea bolii în stadiile incipiente, mai blânde. Producătorii de medicamente precum Eli Lilly (LLY.N), Regeneron (REGN.O) și GlaxoSmithKline (GSK.L) cu partenerul Vir (VIR.O) fac terapii similare. Adiminstrarea injecției se face doar pentru adulți și adolescenți care nu sunt infectate cu coronavirus și nici nu au intrat în contact cu o persoană bolnavă.
Între timp, a trecut un an de când primul vaccin covid-19 a fost administrat unui cetățean. Margaret Keenan, în vârstă de 90 de ani, în Marea Britanie a fost prima care a fost imunizată anti-Covid-19. La acea vreme, secretarul britanic pentru sănătate, Matt Hancock, a marcat „începutul luptei împotriva inamicului nostru comun, coronavirusul”. Această luptă este încă în desfășurare, chiar dacă s-au produs este 8 miliarde de doze de vaccin. Cu toate acestea, distribuția vaccinului pe glob rămâne inegală, multe țări sărace neavând dozele de ser necesare pentru a-și imuniza populațiile.
Pe măsură ce țările răspund la o nouă variantă a coronavirusului, unele iau în considerare măsuri mai stricte pentru a vaccina oamenii. Vaccinurile împotriva Covid-19 au fost dezvoltate mai repede decât oricare altele din istorie și au avut o promisiune imensă pentru a ajuta lumea facă față în lupta sa împotriva coronavirusului. Până acum, vaccinurile s-au dovedit în mare măsură de succes în acest sens.
În timp ce eficacitatea vaccinului a scăzut oarecum pe măsură ce restricțiile globale de blocare au fost ridicate și au apărut noi variante de covid-19, loviturile au protejat în continuare majoritatea persoanelor care le-au luat împotriva efectelor severe ale virusului, inclusiv spitalizarea și decesul. CDC estimează că persoanele nevaccinate au șanse de nouă ori mai mari de a fi spitalizate din cauza covid-19 în comparație cu persoanele vaccinate și de 14 ori mai multe șanse de a muri din cauza virusului.
Se estimează că campaniile de vaccinare împotriva Covid-19 au salvat 279.000 de vieți în SUA și 500.000 în Europa, conform studiilor efectuate de Școala de Sănătate Publică din Yale și, respectiv, de Organizația Mondială a Sănătății. În total, la nivel global au fost administrate peste 8 miliarde de injecții și aproximativ 55% din populația lumii a primit cel puțin o doză, dar rata este mult mai mică în țările sărace: abia peste 6%. Peste 80% dintre oamenii din Africa rămân nevaccinați și chiar dacă mai multe vaccinuri ajung pe continent, provocările logistice continue și ezitarea la vaccin complică lansarea acestor campanii. În același timp, unele țări cu acces amplu la vaccinuri se luptă să își atingă țintele.
Aproximativ 60% dintre americani au fost complet vaccinați pentru covid-19, una dintre cele mai scăzute rate din orice națiune G7. Germania, Austria și regiunea germanofonă a Elveției au avut cele mai mari cote de populații nevaccinate din toată Europa de Vest începând de luna trecută. În Europa, țări precum Grecia și Austria intenționează să aplice amenzi pentru persoanele care rămân nevaccinate, în timp ce Germania le-a interzis accesul în majoritatea spațiilor publice și intenționează să solicite vaccinuri covid-19 pentru toată lumea începând din februarie.