Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că – pentru buna desfășurare a alegerilor prezidențiale din 2025 – vor fi adoptate modificări legislative, care vor include noi reguli și sancțiuni.
Ciolacu a decarat că, în acest fel, vor fi evitate situațiile care au avut loc la alegerile prezidențiale din 2024.
Deși nu a pronunțat despre ce ”instrument social media” este vorba, TikTok este principala aplicație pe care s-a promovat fostul candidat la alegerile prezidențiale din 2024, Călin Georgescu.
”Am venit cu modificari pentru ca regulile să fie aceleași pentru toți candidații, să nu mai avem un instrument social media care să favorizeze un candidat.” – a spus premierul.
De asemenea, șeful Guvernului – fost candidat prezidențial al PSD în 2024 – a spus că aceste modificări prevăd și amenzi, care ”ar putea ajunge la multe miliarde de lei.”
”Am introdus şi amenzi drastice, respectiv 5% din cifra de afaceri, iar la anumite corporaţii această amendă ar putea duce la multe miliarde de euro”, a afirmat Marcel Ciolacu.
În noiembrie 2024, Președinția României a anunțat că, potrivit Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), candidatul independent la cea mai înaltă funcție în stat, Călin Georgescu, care a câștigat primul tur al alegerilor, a fost favorizat de platforma TikTok în campania electorală.
Autorităţile române s-au concentrat pe platforma TikTok a companiei chineze ByteDance, acuzând-o că a oferit „expunere masivă şi tratament preferenţial” candidatului naţionalist Călin Georgescu, puţin cunoscut anterior.
Însă un raport întocmit de Reset Tech şi Check First indică un efort mai amplu de a influenţa rezultatul alegerilor pe Facebook.
Astfel, compania Meta a permis unei reţele de pagini Facebook să posteze mai mult de 4.100 de anunţuri politice care o atacau pe candidata pro-UE la preşedinţia României, Elena Lasconi, şi promovau figuri controversate, inclusiv pe Călin Georgescu.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!