-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăPoliticăCiolacu, la forumul președinților Consiliului Investitorilor Străini

Ciolacu, la forumul președinților Consiliului Investitorilor Străini

Premierul Marcel Ciolacu a participat la forumul anual al preşedinţilor Consiliului Investitorilor Străini (Foreign Investors Council – FIC), organizat marţi la Palatul Victoria, context în care a transmis că „tot ceea ce se produce în România, angajează oameni în ţară şi plăteşte taxe aici este companie românească”.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, stabilitatea economică şi fiscală, transformarea digitală a statului român în paralel cu restructurarea, valorificarea fondurilor europene pentru susţinerea sectoarelor care aduc plusvaloare economică au fost principalele teme de discuţie la reuniunea organizată la Palatul Victoria.

„Tot ceea ce produce în Romania, angajează oameni în România, plăteşte taxe în România este companie românească. Interesul nostru comun este ca firmele din România să prospere, iar această prosperitate să ajungă la cât mai mulţi români. Calea corectă pentru a construi împreună este o bază solidă de dialog”, a afirmat Ciolacu, citat în comunicat.

În dialogul cu cei 60 de preşedinţi ai companiilor membre FIC, premierul a subliniat că în cursul acestui an nu sunt avute în vedere modificări ale legislaţiei fiscale, precizează sursa citată.

„Nu avem în vedere introducerea de noi taxe sau impozite şi nici eliminarea unor alte excepţii. Urmărim însă cu mare atenţie continuarea reducerii deficitului bugetar, menţinerea unui rating de ţară stabil şi creşterea încasărilor la buget, prin digitalizarea ANAF şi punerea în aplicare a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale”, a menţionat şeful Executivului.

De asemenea, prim-ministrul a arătat că valorificarea fondurilor europene şi a finanţărilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt principalele resurse pentru susţinerea proiectelor de investiţii în infrastructură, digitalizare, energie, cu accent asupra încurajării producerii de energie din surse regenerabile, dar şi a celorlalte sectoare de activitate.

Totodată, domeniul agricol şi sectorul construcţiilor sunt considerate de Guvern drept prioritare, fiind susţinute prin programe guvernamentale ţintite să încurajeze producţia şi prelucrarea, se menţionează în comunicat.

„Am încheiat exerciţiul financiar 2014 – 2020 cu o rată de absorbţie de peste 93%. A fost un efort al echipei guvernamentale tradus în finanţarea multor proiecte aşteptate de oameni. Avem în continuare determinarea şi vom păstra acest ritm. Am setat deja un etalon de investiţii publice de minim 7% din PIB, care trebuie să reprezinte o medie şi în pentru următorii ani”, a mai transmis Ciolacu.

O altă temă discutată la întâlnirea cu investitorii străini a fost asigurarea forţei de muncă.

În acest context, premierul a arătat că Guvernul susţine extinderea învăţământului dual, atât printr-o finanţare adecvată, cât şi prin adaptarea legislaţiei. „Concret, România are o finanţare totală de un miliard de euro din PNRR, fonduri europene şi buget, bani disponibili pentru următorii 4 – 5 ani. De asemenea, Guvernul a extins lista specializărilor eligibile şi a modificat Legea învăţământului preuniversitar astfel încât un elev de liceu dual să aibă şansa să-şi continue pregătirea în învăţământul superior în sistem dual, pe rută completă: liceu, facultate, masterat, doctorat”, se spune în comunicat.

Conform Guvernului, la rândul lor, reprezentanţii FIC au apreciat dialogul „consistent” cu prim-ministrul şi cu membrii Cabinetului, element important pentru construirea unei relaţii bazate pe încredere.

„Încrederea investitorilor se bazează pe dialog, stabilitate şi predictibilitate cu privire la tot ce înseamnă adaptarea legislaţiei. Prin consultări directe şi deschise putem contribui la proiecte majore de dezvoltare a ţării”, a afirmat Daniel Anghel, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini.

De asemenea, Ramona Jurubiţă, vicepreşedintele FIC, a menţionat că „nivelul investiţiile publice este un semn încurajator pentru companiile prezente în România”.

La forumul anual al preşedinţilor Consiliului Investitorilor Străini alături de premierul Ciolacu au mai participat vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Economiei, Radu Oprea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu. 

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă