10.7 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăPoliticăCiolacu a discutat cu Iohannis despre trimiterea unui sistem de rachete Patriot...

Ciolacu a discutat cu Iohannis despre trimiterea unui sistem de rachete Patriot în Ucraina. Decizia se va lua în CSAT

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema relocării unui sistem de rachete Patriot în Ucraina, subliniind că o decizie pe acest subiect se va lua în urma unei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, potrivit spotmedia.ro.

La rândul său, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a precizat că singurul sistem Patriot operaţional în România este indispensabil.

„Am avut o discuţie cu preşedintele României. Urmează să luăm o decizie în CSAT. Sunt ferm convins că, după şedinţa CSAT, o să aflaţi decizia”, a afirmat Marcel Ciolacu, marţi, la Braşov.

Întrebat care este poziţia lui pe acest subiect, prim-ministrul a subliniat că tema privind sistemul Patriot reprezintă o decizie care se va lua în CSAT. „Vă repet, este o decizie care se ia în CSAT. Aici nu avem păreri, când vorbim de apărarea naţională”, a punctat Ciolacu.

El a precizat că în afirmaţiile sale anterioare pe subiect nu a spus că ministrul Apărării ar avea „mari reţineri”. „Vă spun încă o dată: această decizie se ia în CSAT. Şi nu am zis mari, am spus că avea reţineri”, a declarat Ciolacu.

Şeful Executivului a arătat că nu este deranjat de insistenţa presei de a afla care este poziţia lui privind relocarea sistemului Patriot, dar a repetat că decizia se va lua în CSAT.

Ministrul Apărării a fost mai clar în exprimare.

„Nu a spus nimeni că trebuie să o dăm (o baterie de sistem Patriot – n.red.). Sunt echipamente solicitate, ţinând seama de situaţia de acolo. Noi avem un astfel de echipament funcţional şi trei care sunt în curs de a deveni funcţionale. Până atunci, nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament. Urmează să avem şi alte discuţii”, a declarat ministrul, potrivit TVR.

El a explicat că, în acest moment, în ţara noastră există patru sisteme Patriot, dintre care doar unul este operaţional, iar restul sunt în curs de operaţionalizare. Încă trei astfel de sisteme urmează să fie primite de statul român.

„Le-am luat tocmai pentru nevoia României de a-şi apăra teritoriul naţional. Deci ele au relevanţă, iar din acest punct de vedere, acest sistem operaţional este indispensabil”, a punctat Tîlvăr.

Şi el subliniază că discuţiile privind cedarea către Ucraina a unui asemenea sistem de apărare antiaeriană vor fi purtate la nivelul CSAT.

„Noi, la nivelul Apărării Naţionale, am făcut evaluări legate de acest lucru.(…)Nu este vorba de a prejudicia securitatea naţională, este vorba de a apăra teritoriul naţional, evident, în acord cu aliaţii noştri, pentru că România face parte dintr-o alianţă care ne onorează şi care ne generează garanţii de securitate”, a mai arătat ministrul Apărării.

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis să discutăm aceste chestiuni”, potrivit actualitate.org.

În prezent, în România există un singur sistem de rachete Patriot funcțional, iar Klaus Iohannis spune că țara noastră nu va renunța la el.

În schimb, România ar putea renunța la unul dintre sistemele care sunt deja ”în faze avansate de operaționalizare”.

Klaus Iohannis: ”Există, evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate și, în acest fel, în ultimele săptămâni este o discuție destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și atunci, sigur, am fost întrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discuție și am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni. Asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim și, evident, ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluție.”

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Studiu: Antreprenorii români au ca priorități în 2025: diversificarea veniturilor și dezvoltarea angajaților

În 2025, antreprenorii români se vor orienta către diversificarea surselor de venit și dezvoltarea competențelor angajaților Concluziile au fost prezentate în cadrul celei de-a cincea...

Ambasada SUA de la Kiev, închisă temporar, din cauza unui posibil atac aerian major

Departamentul pentru Afaceri Consulare de Stat al SUA a transmis că Ambasada SUA la Kiev a primit informații despre un potențial atac aerian semnificativ...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...
Ultima oră
Pe aceeași temă