Ciclonul Kevin a lăsat în urmă foarte multă distrugere, mai ales în insulele Vanuatu ce cuprind 13 insule în Oceanul Pacific.
Starea de urgență a fost declarată în Vanuatu, deoarece ciclonul din categoria 4- Kevin- a adus vânturi puternice și ploi torenţiale.
Țara Pacificului, răspândită pe 13 insule principale, a fost deja lovită de ciclonul Judy care a lovit capitala Port Vila miercuri (1 martie) – întrerupând curentul și forțând unii rezidenți să se evacueze, potrivit Reuters.
Ciclonul Kevin a ajuns în insulele Vanuatu și a devastat zona, făcându-se recomandări de a nu se naviga
Ciclonul Kevin a trecut peste Port Vila vineri seara (3 martie) și se deplasa pe insula sudică Tafea sâmbătă (4 martie) dimineața, aducând rafale de vânt de peste 143 de mile pe oră, potrivit departamentului de meteorologie.
Toate ambarcațiunile sunt sfătuite să evite mersul pe mare, a adăugat departamentul.
O alertă roșie este în vigoare pentru provincia Tafea, unde locuiesc puțin peste 30.000 de persoane, potrivit Oficiului Național de Management al Dezastrelor.
Cutremur de 6,5 grade în Vanuatu. A fost declarată starea de urgență
Vanuatu, un stat insular din Pacific cu o populaţie de 320.000 de locuitori, a declarat vineri stare de urgenţă, după ce a fost lovit simultan de un nou ciclon şi de un cutremur cu magnitudinea 6,5 grade pe scara Richter, informează AFP, citată de Agerpres.
Cutremurul a avut loc la ora 18:04 GMT, la zece kilometri adâncime în largul insulei Espiritu Santo şi la 82 de kilometri sud-vest de satul Port-Olry, potrivit Institutului American de Geofizică (USGS). Cutremurul a fost urmat de o replică cu magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter.
Centrul de avertizare de tsunami în Pacific, cu sediul în Hawaii, a afirmat, într-un comunicat, că nu a existat nicio avertizare de tsunami după primul cutremur.
Vanuatu este însă măturat şi de ciclonul Kevin, ceea ce a determinat autorităţile să declare stare de urgenţă, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Joe Harry Karu.
Până acum nu au fost raportate victime, conform unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Crucii Roşii din Pacific, Soneel Ram.
În momentul în care s-a produs seismul, locuitorii din Vanuatu erau închişi în case, în timp ce vânturile puternice ale ciclonului smulgeau acoperişuri ale clădirilor şi copaci.
În urmă cu două zile, ciclonul Judy a măturat Vanuatu cu vânturi care au atins 200 de kilometri pe oră. Ploile torenţiale au inundat drumurile, iar electricitatea şi comunicaţiile sunt încă parţial întrerupte după aceste intemperii.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!