4.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiChiar și cu salarii bune, a reînceput exodul medicilor

Chiar și cu salarii bune, a reînceput exodul medicilor

Dacă în timpul pandemiei a scăzut și cu 40% numărul medicilor care voiau să plece în afara țării, anul acesta, a revenit tendința de părăsire a țării pentru a lucra în vestul Europei. Și nu neapărat salariile sunt mai tentante, ci tot pachetul cu care sunt ademeniți angajații de la noi pentru a lucra în spitalele din Olanda, Marea Britanie, Franța sau Germania.

Condițiile precare din spitale, faptul că nu sunt respectate majorările salariale, dar și lipsa bonusurilor îi fac pe mulți angajați din sistemul sanitar să-și facă bagajele și să plece din țară. Mulți își lasă familiile și se duc în căutarea unui loc de muncă mai decent. În acest sens, sindicaliștii atrag atenția că țara noastră riscă să se confrunte cu o situație și mai gravă decât cea din prezent în care există o penurie de medici și asistente medicale de zeci de mii de euro. Sunt sute de localități din țară care nu au niciun medic de familiedin cauza lipsei de personal, iar situația este de departe de a fi rezolvată.

”Atenționare publică: Tendința de migrație a personalului medical a revenit la un nivel alarmant! Asemenea tuturor cetățenilor din această țară, angajații din sănătate sunt afectați de scăderea continuă a puterii de cumpărare. Ea este ivită pe fondul absenței intervențiilor corective la adresa veniturilor salariale (în sensul creșterii lor) în contextul inflației”, a transmis Federația Solidaritatea Sanitară.

Nu va mai avea cine să ne trateze, nici la stat, nici la privat în cazul în care plecările medicilor nu vor fi stopate.

”Spre exemplu, în ultima lună s-a înregistrat un număr semnificativ de demisii în rândul angajaților specializați în resurse umane. Absența intervențiilor corective necesare amplifică continuu această problemă, reprezentând o amenințare în creștere la adresa capacității serviciului public de sănătate”, au mai transmis sindicaliștii.

Guvernul a propus o majorare pentru medici și angajații din sănătate, doar că în țara noastră spitalele nu au mai fost renovate de zeci de ani, motiv pentru care plecarea din țară rămâne singura soluție.

”Precizăm că scăderea forței de muncă din sectorul public de sănătate nu afectează doar personalul medical, extinzându-se și la restul categoriilor de personal. Pe primul loc la această categorie se află personalul auxiliar sanitar, alături de scăderea puterii de cumpărare ca factor ce determină reducerea motivației de a rămâne în sistem intervenind și nemulțumirile din ce în ce mai ample față de rămânerea în urmă în privința acordării creșterilor salariale”, au mai transmis sindicaliștii. Potrivit acestora, situația este similară în cazul personalului nemedical (TESA).

Salariile medicilor ating 5.000 de euro în țară

Deși dacă ne uităm la veniturile medicilor acestea nu sunt mici pentru că salariile de bază se adaugă și gărzile și alte bonificații. Am consultat și noi o listă cu câteva dintre salarii și am constatat că: medicii fără încadrare au un salariu de bază de 7.971 lei. Medicii dentiști au un salariu de 3.887 lei, medicii primari au un salariu de 15.567 lei, iar specialiști au un salariu de 12.230 lei. Cât despre rezidenți, salariul începe de la 5.700 de lei și ajunje chiar la 8.000 lei.

Secția UPU este deschisă 24 din 24 și personalul medical este format din medici primari, medici specialiști și medici dentiști, iar la salariile de bază se adaugă sporuri speciale pentru munca în unități de primire-urgențe. Astfel, medicii primari specialiști au un salariu de 13.338 lei, dentiști primari au un salariu de 13.388 lei, specialiști au un salariu de 10.563 lei, dentiști specialiști au un salariu de 10.563 lei.

De altfel, sunt medici care la final de lună iau și câte 20-25.000 de lei, bani pe care îi iau de altfel și în Occident, însă acolo trebuie să oprească și pentru chirie, mâncare, cheltuieli care pot fi mai mari ca în țară.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Guvernul prelungește plafonarea prețurilor RCA: o soluție temporară, pentru o piață dezechilibrată

În primele nouă luni din 2024, valoarea primelor RCA a atins 6,8 miliarde de lei, cu o creștere de 8,2%, față de anul precedent Guvernul...

Incendiu Craiova. Un service auto a luat foc – VIDEO

Incendiu Craiova. Un service auto din Craiova, de pe strada Popoveni nr. 3, a fost cuprins de flăcări. Incendiu Craiova. Un service a luat foc Potrivit...

ANPC vine cu recomandări pentru cumpărături online în siguranţă

Pentru a evita problemele frecvente asociate cumpărăturilor online, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Centrul European...
Ultima oră
Pe aceeași temă