Guvernul României face pași semnificativi pentru a sprijini sistemul de sănătate, considerând locuințele pentru medici o prioritate
Specialiștii din domeniul sănătății vor fi primii în alocarea locuințelor construite de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL). Conform noilor măsuri analizate, până la 20% din locuințele nou construite de ANL, destinate tinerilor pentru închiriere, vor fi rezervate specialiștilor din sănătate. De asemenea, vor fi redistribuite locuințe vacante din fondul existent, pentru această categorie, scrie profit.ro.
Această inițiativă vine ca răspuns la solicitările autorităților locale, precum Primăria Focșani, care a cerut sprijin pentru alocarea locuințelor către personalul medical din cadrul Spitalului Județean „Sf. Pantelimon”. Decizia reflectă preocuparea pentru deficitul acut de specialitate în sănătate, în special în zonele rurale și în orașele mai mici, unde atragerea de personal medical este dificilă.
Noua politică are la bază un cadru legal, recent modificat. În urmă cu un an, Guvernul a decis că locuințele ANL, destinate specialiștilor în sănătate și învățământ, nu mai pot fi vândute, ci doar închiriate. Măsura asigură menținerea fondului locativ pentru tineri specialiști, protejând scopul inițial al programului.
”Ca să atragi un medic să lucreze într-o localitate, nu e suficient un anunț într-un ziar sau pe la un avizier: “scoatem un post la concurs”. Nu cred că cineva își proiectează viaţa profesională și personală, doar în legătură cu un anunț, afirmă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Pe lângă aceste alocări speciale, Executivul va modifica și nivelul maxim al chiriilor pentru locuințele ANL. Acesta va fi calculat în raport cu veniturile nete pe membru de familie, cu un prag de până la 200% din salariul minim brut pe țară. Astfel, ajustarea vine să coreleze costurile cu o creștere economică recentă și să elimine pragurile financiare care nu mai corespund realităților pieței.
În prezent, nivelul maxim al chiriei este stabilit la 30% din venitul mediu net lunar pe membru de familie, calculat în funcție de venituri realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul net pe membru de familie este mai mare decât 100% din salariul net, rezultat din salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, dar nu mai mult de 5.000 lei.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube