11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăEconomieCetățenii din Republica Moldova au fost sfătuiți să reducă consumul de energie...

Cetățenii din Republica Moldova au fost sfătuiți să reducă consumul de energie electrică după ce Rusia a atacat cu rachete Ucraina

Cetățenii din Republica Moldova sunt îndemnați de către autorități să reducă consumul de energie electrică după ce Rusia a lansat atacurile cu rachete în Ucraina zilele trecute.

Cetățenii din Republica Moldova sunt îndemnați să reducă consumul de energie electrică în perioada de vârf din cauza unor probleme tehnice de aprovizionare cu energie. Neregulile au fost sesizate după ce Ucraina a suspendat livrările de energie în urma atacurilor cu rachete rusești de zille trecute care au lovit rețeaua sa energetică, a relatat Sky News, potrivit capital.ro.

Cetățenii din Republica Moldova sunt îndemnați să reducă consumul de energie electrică, mai ales după ora 23

Locuitorii de peste Prut au fost îndemnați de către autoritățile competente să amâne pornirea mașinilor de spălat rufe, a mașinilor de spălat vase și a altor aparate electrocasnice, precum și încărcarea dispozitivelor electronice după ora 23.00.

Ministerul Infrastructurii din Republica Moldova a anunțat că țara se confruntă cu un deficit între 50 și 100 de megawați în urma suspendării fluxului de energie electrică. „În perioadele de vârf, cererea de energie electrică depășește capacitatea de generare accesibilă”, au afirmat oficialii moldoveni.

Gazprom a redus cu 30% livrările de gaze naturale către centrală de la Kuchurgan

Centrala termoelectrică de la Kuchurgan din regiunea separatistă Transnistria, asupra căreia Rusia deține controlul în totalitate, produce aproximativ 70% din energia electrică a Moldovei.

Cu toate acestea, gigantul rusesc Gazprom a redus livrările de gaze naturale către centrală de la Kuchurgan cu 30% de la 1 octombrie, pe fondul unei dispute legate de plăți. De asemenea, în contextul îngrijorării crescânde, vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu (PAS), a declarat că România va ajuta Moldova să acopere deficitul de energie electrică.

Moldova va achiziționa energie electrică de pe piața românească
Autoritățile din Republica Moldova vor achiziționa energie electrică de pe piața românească la un preț de 450 de RON/MWh, după ce Guvernul de la București a operat modificări în legislație. În acest context, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău a subliniat că prețul este unul mai mic decât cele de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care Republica Moldova nu-l mai poate primi din Ucraina.

Totodată, oficialul de la Chișinău a spus că ajutorul oferit de România a venit într-un moment dificil pentru țară.

,,Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie. Pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova. Conform deciziei CSE, Energocom este compania desemnată.

Datorită deschiderii sufletești și a sprijinului călduros oferit de România pentru cetățenii noștri, știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Plecăciuni, România!”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Dominic Fritz nu vrea ca Iohannis să-l numească tot pe Ciolacu premier

Vicepreşedintele USR Dominic Fritz afirmă că nu s-a discutat, la întâlnirile dintre partidele pro-europene la care el a fost prezent, despre ideea ca Marcel...

Critici la adresa organizatorilor Australian Open după acordarea unui wildcard Simonei Halep

Decizia de a-i permite româncei să joace în calificările turneului din 2025 a generat controverse, cu fanii împărțiți între nemulțumire și recunoștință. Organizatorii Australian Open...

ASF propune întârzierea raportării investițiilor fondurilor de pensii private

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în plan să extindă termenul de raportare a situației lunare a investițiilor realizate de fondurile de pensii private...
Ultima oră
Pe aceeași temă