Care dintre cele 3 variante este mai plauzibilă?
După ce consultările în ceea ce privește alegerile prezidențiale s-au încheiat la Palatul Victoria și după ce liderii coaliției de guvernare PSD- PNL s-au evitat în ultima perioadă și s-au atacat public, în data de 4 iulie 2024 se vor așeza împreună la masa negocierilor atât Marcel Ciolacu, cât și Nicolae Ciucă.
Ședința din data de 4 iulie 2024, care se preconizează a fi tensionată, trebuie să culmineze cu o decizie privind datele în care se vor desfășura atât cele două tururi de scrutin pentru alegerile prezidențiale, cât și alegerile parlamentare.
Există la momentul actual trei scenarii principale care se află pe masa coaliției și anume:
– primul scenariu a fost propus de membrii UDMR prin alegerea celei mai apropiate perioade de septembrie, și anume octombrie. Acesta prevede desfășurarea primului tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale în data de 13 octombrie, al doilea tur de scrutin în data de 27 octombrie, urmând ca alegerile parlamentare să aibă loc pe data de 8 decembrie a acestui an;
– al doilea scenariu care este favorabil PSD-ului pentru că nu vor să comaseze deloc alegerile prezidențiale cu alegerile parlamentare, prevede desfășurarea primului tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale pe data de 10 noiembrie, al doilea tur de scrutin pe data de 24 noiembrie, urmând ca alegerile parlamentare să aibă loc pe data de 8 decembrie;
– al treilea scenariu prevede desfășurarea primului tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale pe data de 24 noiembrie, urmând ca pe data de 8 decembrie să aibă loc cel de al doilea tur de scrutin al prezidențialelor comasat cu alegerile parlamentare.
Voci de pe scena politică spun că cel de al doilea scenariu ar fi cel mai plauzibil.
Toate cele trei scenarii sunt conforme cu legislația în vigoare care prevede că alegerile prezidențiale se pot desfășura oricând atâta timp cât primul tur ar trebui să aibă loc până în luna decembrie, în timp ce alegerile parlamentare ar trebui să aibă loc după data de 2 decembrie.
Cert este că nu vor mai fi alegeri la datele stabilite inițial, respectiv 15 și 29 septembrie, deoarece sunt necesare 75 de zile înainte de alegeri pentru a se emite Hotărârea de Guvern.