5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăPoliticăCEDO obligă guvernul de la Chișinău să recunoască drepturile Mitropoliei Basarabiei

CEDO obligă guvernul de la Chișinău să recunoască drepturile Mitropoliei Basarabiei

Puțină lume știe că Patriarhia României, de pe timpul Prea Fericitului Teoctist, printr-un act sinodal, a recunoscut autonomia Mitropoliei Basarabiei, ca un prim act legitim și necesar procesului de unificare. CEDO obligă guvernul de la Chișinău să recunoască drepturile Mitropoliei Basarabiei.

Zeci de prim miniștri s-au perindat la guvernare în Republica Moldova, dar niciunul nu a recunoscut drepturile Mitropoliei Basarabiei, favorizând doar pe cea vasală Moscovei.

Nici Maia Sandu, percepută ca democrată, n-a intreprins nimic pentru a repunerea în drepturi a Mitropoliei Basarabiei, accesul la arhive și retrocedarea averilor confiscate de comuniști.

“Mitropolia de ocupație necanonică a Bisericii Ruse se bucura de toate onorurile de stat. Ba chiar, prin 1998, un premier, deși moldovean, spunea că Mitropolia Basarabiei ar fi „schismatică”, întâmplător același care era deranjat si de extensia de la Cahul a Universității Dunărea de Jos din Galați – a doua instituție a reintegrării românești și europene a Basarabiei,” scrie avocatul Antonie Popescu pe juridice.ro.

citește și: Liz Truss – glamourizarea imperiului britanic

CEDO obligă guvernul de la Chișinău să recunoască drepturile Mitropoliei Basarabiei

“A fost nevoie de o hotărâre CEDO pentru ca Gubernul de la Chișinău să emită un act de recunoaștere a Mitropoliei Basarabiei în chiar spațiul sau canonic.
Un ajutor nesperat la CEDO a venit din partea unor avocați din Marea Britanie, dl. John Warwick Montgomery și dl. Alex Dos Santos, de la Londra, hotărârea izbăvitoare venind în anul 2001.
J.W. Montgomery (n. 18 octombrie 1931) este, potrivit Wikipedia, un distins avocat, profesor, teolog luteran și autor, cetățean britanic, care locuiește în Franța. S-a născut în Varșovia, Statul New York, Statele Unite ale Americii. Din 2014 până în 2017, a fost profesor de cercetare în filosofie la Universitatea Concordia, Statul Wisconsin. A lucrat ca profesor și avocat specializat în cazuri de libertate religioasă în dreptul internațional al drepturilor omului. Între 1999 si 2002 a reprezentat Mitropolia Basarabiei la CEDO,” mai scrie avocatul român.

Acum, autoritățile de la Chișinău vor trebui să restituie bunurile confiscate Mitropoliei Basarabiei. Reamintim că prin Decretul Regal nr. 1942 din 4 mai 1925, s-a cerut ca această Eparhie să revină la rosturile ei canonice şi să-şi reia activitatea sub jurisdicţia de drept a Sfântului Sinod al Bisericii strămoşeşti a neamului românesc. Asta după Unirea Basarabiei cu țara mamă.

Foto: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit PETRU s-a născut în 24 octombrie 1946 în comuna Țiganca, Județul Cahul, Republica Moldova, ca fiul lui Păduraru Chiril și Avram Ana.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă