Românii își propun pentru 2025 să-și îmbunătățească viața profesională, cele mai comune obiective fiind schimbarea locului de muncă și obținerea unei măriri salariale.
Potrivit unui sondaj realizat de eJobs România, 4 din 10 respondenți intenționează să se angajeze, fie pentru a-și găsi un nou job, fie pentru că au rămas fără loc de muncă în 2024.
„În mod interesant, nu mai vedem un procent covârșitor al celor care bifează opțiunea de a lucra de acasă ca principală dorință pentru următorul an”, explică Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România, conform Ziarului Financiar. Totuși, 11,5% dintre participanți își doresc să lucreze de acasă, iar 5,6% aspiră la o promovare.
De asemenea, prudența caracterizează planurile profesionale pentru anul viitor. „Dacă la sondajul de anul acesta 40% dintre respondenți ne-au spus că vor să-și schimbe jobul, anul trecut procentul era de 56%”, adaugă Raluca Dumitra.
Îngrijorări și optimism
Principalele preocupări ale angajaților pentru 2025 includ stabilitatea locului de muncă (32,2%), salariul și beneficiile extrasalariale (27,9%) și echilibrul între viața personală și cea profesională (21,9%). Cu toate acestea, 43,2% dintre respondenți sunt optimiști cu privire la noul an.
Românii se așteaptă ca angajatorii să ceară noi competențe și abilități (45,3%), iar 36% cred că vor avea loc restructurări și reorganizări. În plus, 19,8% prevăd o creștere a automatizării și utilizării tehnologiei, în timp ce 21,2% estimează că vor apărea mai multe oportunități de lucru remote.
Sondajul, desfășurat pe un eșantion de 900 de respondenți în luna decembrie 2024, oferă o privire detaliată asupra percepțiilor și planurilor angajaților români pentru anul ce urmează.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!