Majorarea pensiilor românilor este unul dintre subiectele fierbinți, aflate pe agenda politicii, mai ales în momente cheie. Dacă actuala Coaliție a început să dea vouchere pensionarilor, despre majorarea veniturilor se vorbește des, dar nu se simte în buzunare.
PSD și PNL, aflate acum la Guvernare nu s-au înțeles pe majorări, dar au ajuns cumva la un compromis.
„Ceea ce doresc să subliniez este că, dacă aruncăm o privire peste statistici reale, vom vedea că guvernările de dreapta au fost, de fapt, cele care au mărit cel mai mult pensiile românilor. Asta ca să închidem mitul stângii cu grija faţă de seniori noştri. Indiferent de culoarea politică, este grija pe care trebuie să o acordăm tuturor celor care se află, astăzi, în postura de pensionari”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la Congresul seniorilor liberali.
Preşedintele PNL a evidenţiat că punctul de pensie a crescut din 2019, când liberalii au preluat guvernarea, şi până acum cu mai bine de 500 de lei, de la 1.265 de lei la 1.785 de lei.
„Asta înseamnă o creştere de mai bine de 41% în circa trei ani, dacă luăm în calcul că ultima decizie de mărire a pensiilor s-a produs prin decizia asumată la nivelul coaliţiei şi la nivelul Guvernului”, a completat Ciucă.
Şeful Executivului a punctat că, deşi PNL nu a stat la originea pensiilor speciale, va acţiona solidar pentru corectarea acestui dezechilibru din sistem.
„Câteva cuvinte despre reformele pe care le avem de realizat în domeniul pensiilor speciale şi al sistemului de pensii în general. Fără îndoială, o astfel de reformă se impune şi, aşa cum ne-am asumat, o vom face. Vreau să subliniez şi să atrag atenţia asupra unui lucru foarte important: deşi PNL nu a stat la originea pensiilor speciale, vom acţiona solidar pentru corectarea acestui dezechilibru din sistemul de pensii. Soluţia la această stare de fapt este să venim cu modificări legislative prin care să corectăm situaţia, nu ura va aduce echilibru în sistem, ci deciziile tehnice concrete. Şi aici poziţia noastră este una foarte clară. Noi milităm pentru aplicarea principiului contributivităţii. Acest principiu nu anulează pensiile mari, dimpotrivă. Dar ideea de echitate în sistemul de pensii, din perspectiva PNL, nu ţine de uniformizarea pensiilor, discurs care se mai aude, din păcate, în spaţiul public, ci de aşezarea lor pe merit. Acest lucru este valabil nu doar pentru pensiile speciale, ci pentru întregul sistem de pensii din România”, a transmis Nicolae Ciucă.
El a precizat că România are astăzi aproape 4,8 milioane de pensionari, iar tuturor acestor oameni trebuie să li se ofere un sistem just de recompensare a muncii lor.