35 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCe se schimbă de azi la e-Factura: termene și amenzi

Ce se schimbă de azi la e-Factura: termene și amenzi

Astăzi începe o etapă importantă în utilizarea e-Factura de către companii. Facturile pe care firmele trebuie să le ia în considerare sunt doar cele transmisă prin sistemul RO e-Factura. În concluzie, documentele primite în format clasic, adică prin email sau fizic pe hârtie, nu mai sunt tratate drept facturi, scrie Termene.

Iată care sunt cele mai importante informații care trebuie știute, într-o sinteză succintă realizată de Hotnews.ro:

  • Firmele sau persoanele fizice autorizate care primesc o factură în format clasic și o înregistrează sunt pasibile de o amendă de 15% din valoarea facturii. Totuși, dacă firma a făcut acea cheltuială, trebuie totuși înregistrată în contabilitate.
  • De astăzi, termenul pentru transmiterea în sistem nu mai este de 5 zile lucrătoare, ci de 5 zile calendaristice.
  • Dacă ANAF va constata că în cursul unei luni nu au fost încărcate mai multe facturi, va sancționa fapta o singură dată, nu pentru fiecare factură în parte. 

Cifre

40.026 de firme au fost radiate la nivel naţional în primele cinci luni din 2024, cu 37,88% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

1,73 miliarde de lei a fost creșterea capitalizării Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în săptămâna trecută, ajungând la o valoare de 339,905 miliarde de lei.

4,25 miliarde de lei a fost scăderea cifrei de afaceri pentru combinatul siderurgic Liberty Galați SA în 2023, față de anul anterior, arată o analiză realizată cu ajutorul datelor publicate pe Termene.ro. În total, combinatul a desfășurat afaceri de peste 3,65 miliarde de lei, cifră cu 54% mai mică decât în 2022.

Citește și:

VIDEO. Ciolacu anunță o analizare a modificărilor pentru e-Factura,e-Transport și e-TVA

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Consultări privind calendarul alegerilor, la Guvern, astăzi și mâine

Guvernul anunţă consultări, astăzi și mâine, cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an."Având în vedere intenţia...

Europol, la un sfert de secol

Astăzi, Europol marchează cea de-a douăzeci și cincia aniversare. “La 1 iulie 1999, am devenit pe deplin operaționali și am numit primul director Europol, Jürgen...
Ultima oră
Pe aceeași temă