-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăPoliticăCe rol joacă România în apărarea Europei, într-un posibil conflict în Orientul...

Ce rol joacă România în apărarea Europei, într-un posibil conflict în Orientul Mijlociu

Situația geopolitică din Orientul Mijlociu este tot mai tensionată, iar temerile de escaladare a unui posibil conflict în care să participe SUA și Iran cresc de la o zi la alta. În acest context, apar îngrijorări asupra securității Europei.

Aici intervine însă țara noastră. România este dotată cu un sistem de apărare Aegis Ashor, amplasat la Deveselu, aflat sub comandă americană și care are rolul de a apăra Europa în cazul unui conflict cu Iranul.

Capacitatea de a intercepta rachetele balistice de care dispune Iranul a sistemului Aegis a fost deja demonstrată. Două distrugătoare americane din clasa „Aegis” aflate în regiunea estică a Mării Mediterane au reușit să doboare cel puțin 4 rachete balistice iraniene, în timpul vastului atac cu drone și rachete lansate de Iran asupra Israelului, în luna aprilie. Interceptarea rachetelor iraniene s-a făcut inclusiv cu rachete SM-3, similare celor instalate la Scutul de la Deveselu din România, ceea ce a însemnat prima lor folosire în condiții reale de luptă.

„Pe data de 13 aprilie și în dimineața zilei de 14 aprilie, forțele Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), cu sprijinul distrugătoarelor Comandamentului European al SUA (U.S. European Command) au angajat și distrus peste 80 de drone kamikaze și cel puțin 6 rachete balistice lansate asupra Israelului din Iran și Yemen. Acestea includ o rachetă balistică distrusă în momentul în care se afla gata de lansare și 7 drone distruse la sol, în zonele din Yemen controlate de rebelii Houthi sprijiniți de Iran”, se informat un comunicat al armatei SUA, la acea vreme.

Nu este exclus ca în cazul unui nou atac „anunțat” cu rachete balistice spre Israel, SUA să folosească sistemele Aegis Ashore de care dispune pentru a intercepta rachete balistice iraniene.

Practic, radarul este cel care depistează muniția inamicului și în momentul în care le este identificată traiectoria sunt lansate rachetele care au o viteză uriașă și pot le distruge în aer înainte ca ele să își atingă ținta. În plus, are și un sistem de comunicații.

Ce este sistemul Aegis Ashore, care poate opri rachetele iraniene

Sistemul Aegis Ashore a fost plasat strategic în România în contextul protejării Europei în cazul unui conflict cu Iranul. Acesta se află la 2.500 de kilometri de Iran și a fost modernizat recent.

Sistemul este proiectat pentru a detecta, urmări, angaja și distruge rachetele balistice în zbor. Acesta folosește interceptorul Standard Missile-3 (SM-3), care nu poartă focos exploziv, pentru a intercepta și distruge o rachetă inamică, ciocnindu-se cu ea la viteză mare.

Sistemul Aegis Ashore face parte din sistemul de apărare antirachetă al NATO și e operat de americani.  Scutul dispune de un radar antibalistic și 24 de rachete interceptoare SM-3.

Aegis Ashore – varianta terestră a sistemului Aegis – a fost operaționalizată în SUA, Romania (Deveselu) și  Polonia (Redzikowo). Scutul de la Deveselu a fost inaugurat acum 8 ani și este completat de un sistem similar în Polonia, protejată de sistemul Aegis Ashore începând de anul trecut.

Amintim că în regiune SUA au o prezență masivă pe sol românesc. În Dobrogea la Baza 57 Mihail Kogălniceanu sunt peste 4.500 de militari americani cu tehnică de luptă.

Conflictul din Orientul Mijlociu

Israelul așteaptă un atac direct al Iranului, după ce Ismail Haniyeh, șeful grupării Hamas, a fost asasinat în capitala Iranului, Teheran. Incidentul care a avut loc la 31 iulie, imediat după ce Haniyeh participase la ceremonia de învestire a noului președinte iranian, alături de asasinarea comandantului Hezbollah Fuad Shukr săptămâna trecută de către Israel a determinat reacții din partea celor două grupări. În același timp, Iranul a acuzat Israelul că ar fi comis asasinarea liderului Hamas, grupare pe care o susține, cu aprobarea Statelor Unite.

Nu se știe dacă un atac din partea Iranului va fi asemănător ca cel de la 13-14 aprilie când a lansat o ploaie de rachete și drone către Israel, ca urmare a uciderii unui comandant  iranian aflat într-o clădire de lângă Ambasada Iranului din Siria. 

Acum, Iranul a cerut grupărilor militante pe care le sponsorizează să declanșeze atacuri asupra Israelului și asupra trupelor americane prezente în regiune. Escaladarea tensiunilor ridică îngrijorări cu privire la o posibilă agravare a conflictelor din Orientul Mijlociu în perioada următoare.

Experții consideră că această situație complică și mai mult tabloul geopolitic deja fragil din zonă, punând presiune suplimentară pe statele din regiune.

Rusia transferă rachete balistice la Teheran

Rusia ar fi transferat sistemele de rachete Iskander și sistemele de război electronic Murmansk-BN în Iran, potrivit serviciului de știri israelian Channel 14. Transferul a fost efectuat folosind un avion de transport militar IL-76, care a efectuat mai multe zboruri din Rusia către Iran.

Publicația Defense Express a remarcat că Iranul nu deține aceste tipuri de arme și nu a existat nicio discuție publică despre transferul lor. Acest lucru sugerează că rușii au trimis și personal de operare a echipamentului, ceea ce înseamnă o implicare directă a Rusiei în războiul ce stă să izbucnească în Orientul Mijlociu, cu implicații și asupra Europei.

Sistemele Murmansk-BN sunt concepute pentru a suprima navigația prin satelit și comunicațiile pe distanțe de până la 5.000 km. Transferul sistemului de rachete Iskander OTRK nu este important pentru Iran, deoarece are o rază de acțiune de până la 500 km, iar Iranul ar avea nevoie de rachete cu o rază de acțiune de aproximativ 1.200 km pentru a ajunge în Israel.

Atac asupra unei baze americane din Irak

Două rachete Katiușa au fost trase luni asupra bazei aeriene al Asad din vestul Irakului, au declarat pentru Reuters două surse de securitate irakiene. Una dintre surse a spus că rachetele au căzut în interiorul bazei. Nu este exclusă posibilitatea ca rachetele să ajungă la miliții proiraniene pentru atacuri de pe mai multe direcții.

Nu este clar dacă atacul a fost legat de amenințările Iranului de a se răzbuna pentru uciderea liderului Hamas.

Săptămâna trecută, SUA au efectuat un atac în Irak împotriva unor indivizi despre care oficialii americani au declarat că erau militanți care se pregăteau să lanseze drone și reprezentau o amenințare pentru forțele americane și ale coaliției.

Pentagonul a declarat că va desfășura avioane de luptă și nave de război suplimentare în Orientul Mijlociu, în timp ce Washingtonul încearcă să consolideze apărarea în urma amenințărilor Iranului și ale aliaților săi Hamas și Hezbollah.

Aliat atât al SUA, cât și al Iranului, Irakul găzduiește 2.500 de soldați americani și are miliții susținute de Iran care au legături cu forțele sale de securitate. De la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas în octombrie, Irakul a fost martorul unei escaladări a atacurilor reciproce.

Irakul dorește ca trupele coaliției militare conduse de SUA să înceapă să se retragă în septembrie și să încheie oficial activitatea coaliției până în septembrie 2025, au declarat surse irakiene, unele forțe americane urmând probabil să rămână într-o funcție de consiliere.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă