-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiCe probleme a creat vântul pe litoral

Ce probleme a creat vântul pe litoral

Linia țărmului este o zona definită ca fiind linia între apa mării și uscat și nu este un punct fix, ci datorită acțiuni pulsatorii a valurilor marine ea poate varia. Valurile reprezintă fenomenul activ dominant întâlnit în zona de coastă, iar cele mai reprezentative valuri sunt cele generate de vânt. Acestea provoacă cele mai semnificative modificări la nivelul liniei țărmului și respectiv al plajelor. În termeni hidraulici, valurile sunt definite ca mișcări nepermanente cu suprafața liberă, aceste mișcări se propagă sub forma de undă.

„Atunci când vântul atinge valori de aproximativ 0,5m/s, pe suprafața libera a apei încep sa se observe încrețituri. Odată ce viteza vântului depășește valoarea de 1m/s iau naștere valurile care cresc direct proporțional cu durata vântului, cu întinderea suprafeței de apa și adâncimea apei. Atunci când vântul se oprește valurile își continuă mișcarea datorita inerției, iar forma acestora devine relativ regulată. Acest fenomen se numește hulă”, au precizat reprezentanții ABADL.

Începând cu data de 23.06.2019, inclusiv ieri, 26 iunie 2019, marea a prezentat valuri la țărm, fapt generat de vântul de intensitate medie, predominant din N-NE, cu forța 3 – 5Bf, gradul de agitare al mării ajungând la 3-4 în zona de coastă și 5 în larg.

In condiții de val, linia țărmului poate înainta pe suprafața de plajă cu mai mult de 5 metri, fâșie care trebuie să fie liberă la linia țărmului pentru ecologizare și pentru mașinile aparținând MAI. În aceste condiții meteorologice menționate mai sus pe unele porțiuni de plajă și în funcție de profilul geomorfologic al acesteia, accesoriile turistice fixe pot fi pentru o perioadă în bătaia valurilor.

Tot în urma condițiilor meteorologice din aceste zile fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute pe întreg litoralul, iar ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ DOBROGEA – LITORAL  a colectat în perioada 20 mai – 26 iunie, de la linia țărmului, de pe întreg litoralul turistic românesc peste 3.000 de tone de alge. Acest fenomen a fost mai intens în sudul litoralului, fiind vorba de stațiunile Olimp, Mangalia, 2 Mai, (tronsonul Olimp – Vama Veche) de unde au fost strânse 2.175 de tone de alge. Ca o comparație, de pe tronsonul Agigea –Eforie-Costinești în aceeași perioadă, 20 mai- 26 iunie 2019, s-au strâns 485 de tone, iar de pe tronsonul Năvodari – Mamaia – Constanța au fost adunate alte 450 de tone.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral face precizarea că până la finalul sezonului estival în funcție de condițiile meteorologice (vânt) vor mai exista situații ca cele descrise mai sus.

 

Cele mai citite

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...
Ultima oră
Pe aceeași temă