2.8 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCe pregătiri a făcut Parlamentul European pentru alegerile europarlamentare

Ce pregătiri a făcut Parlamentul European pentru alegerile europarlamentare

Nu mai puţin de 60.000 de voluntari, alături de cântăreţi, designeri de modă şi sportivi au participat la promovarea importanţei votului în perioada de până la alegerile europene, în care vor concura aproape 16.000 de candidaţi pe aproape 600 de liste înregistrate, în timp ce evenimentul special organizat în hemiciclul Parlamentului European de „Noaptea alegerilor” va fi acoperit de circa 1.000 de jurnalişti, potrivit agerpres.ro.

O veritabilă desfăşurare de forţe este în toi la Parlamentul European, unde sute de media din întreaga lume se pregătesc pentru maratonul de duminică, când timp de peste 10 ore vor fi trimise informaţii aproape din oră în oră despre alegerile europene pe care mulţi le cataloghează drept cele mai importante din istorie.

Pasarela de la etajul trei al Parlamentului European, care poartă numele fostului premier grec Konstantinos Karamanlis, este înţesată de poziţii de stand-up pentru televiziuni, iar jurnaliştii acreditaţi vor avea acces în mod excepţional în nu mai puţin de patru săli de presă, între care şi hemiciclul de la Bruxelles, transformat cu această ocazie într-un uriaş centru media.

Peste 1.000 de jurnalişti din peste 90 de ţări din întreaga lume vor acoperi „Noaptea alegerilor”, dintre care aproximativ 600 acreditaţi special pentru eveniment şi circa 400 de corespondenţi permanenţi la Bruxelles. Vor exista peste 65 de poziţii de stand-up pentru televiziuni şi 700 de posturi de lucru numai în hemiciclu, ceea ce nu pare foarte mult dacă ne gândim că peste 55.000 de articole au apărut în media despre alegerile europene în ultimul an, în creştere cu 6% faţă de 2019.

„Noaptea alegerilor” este însă punctul culminant a luni întregi de campanie pentru promovarea votului, la care au participat nu mai puţin de 60.000 de voluntari, dublul numărului celor din 2019, dar şi peste 500 de organizaţii umbrelă paneuropene şi 30 de companii la nivel global, precum şi cântăreţi, creatori de modă şi sportivi.

Un grup de voluntari din Spania, Italia, Franţa şi Austria au dezvoltat chiar o aplicaţie numită Palumba, menită să-i ajute pe cei nehotărâţi să decidă cât mai rapid ce partid politic le reflectă convingerile.

Votul la alegerile europene a fost promovat inclusiv la festivalul San Remo din Italia, de circa 20 de cântăreţi care au urcat pe scenă cu creioane, care în acest context au simbolizat „democraţia şi importanţa dreptului la vot”, potrivit unei postări de atunci a Parlamentului European.

La popularizarea importanţei votului au contribuit şi echipe de fotbal feminine şi masculine, care au semnat mingi cu mesajul „Use your vote”, între care şi echipele câştigătoare ale Europa League, Atalanta Bergamo şi Eintracht Frankfurt. De asemenea, la Bruxelles, jucătorul echipei naţionale de fotbal a Belgiei Amadou Onana a organizat un mini turneu pe 25 mai pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani, pentru a-i încuraja să voteze pentru prima dată.

În acelaşi timp, companii precum platforma de streaming muzical Spotify şi producătorul suedez de produse alimentare Oatly şi-au încurajat clienţii să voteze şi i-au informat în permanenţă despre alegeri. De asemenea, ca parte a campaniei #AllHandsForDemocracy, Universal Music Group a oferit spectatorilor la concerte un timbru electoral pentru a le reaminti să voteze.

Nu în ultimul rând, Parlamentul European a folosit ca vector de influenţă un videoclip cu sloganul „#Use your vote” care portretizează dreptul la vot ca pe o moştenire lăsată de bunici nepoţilor, ce a adunat nu mai puţin de 504,2 milioane de vizualizări, după ce a fost difuzat în sute de cinematografe, pe canale tv, în staţii de metrou şi stadioane de fotbal.

În total, aproximativ 360 de milioane de europeni sunt chemaţi la urne pentru a-i alege pe cei 720 de membri ai următorului Parlament European.

Două milioane de tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani vor putea vota pentru prima dată, după ce Germania şi Belgia au redus vârsta minimă de vot la 16 ani, după Austria şi Malta în 2018, şi Grecia, până la 17 ani, în 2016.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

S-a aflat cauza decesului lui Silviu Prigoană

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit în urma unui infarct – este concluzia medicilor legiști. Procurorul va închide dosarul după ce va analiza...

Armata israeliană anunță că șase soldați au fost uciși în sudul Libanului

Armata israeliană a anunţat miercuri că şase soldaţi ai săi au fost ucişi în sudul Libanului, ceea ce ridică la 47 numărul militarilor israelieni...

S-a aflat cauza decesului lui Silviu Prigoană

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit în urma unui infarct – este concluzia medicilor legiști. Procurorul va închide dosarul după ce va analiza...
Ultima oră
Pe aceeași temă