Litoralul românesc oferă mai mult decât mare și soare. Chiar și într-o zi înnorată sau ploioasă, aveți multe alternative de petrecere a timpului, care, în plus, vă vor și îmbogăți cultural sau vă vor aduce noi cunoștințe.
Cea mai la îndemână atracție este Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, care include și Delfinariul, situat în centrul orașului Constanța. Din 2016, Delfinariul dispune de o sală nouă, cu peste 1.300 de locuri, o investiție de câteva milioane de euro. Evident, o sală acoperită, unde nu vă plouă, și climatizată. Puteți veni aici pentru a vedea reprezentațiile celor doi delfini. Înainte de reprezentații, veți putea afla lucruri inedite despre mamifere, de la reprezentanții instituției. Dacă aveți curiozități, puteți pune și întrebări. Conducerea CMSN se concentrează pe conceptul denumit „edutainment”, o combinație între educație și spectacol. Important este ca părinții și copiii care vizionează demonstrațiile delfinilor să plece cu informații noi despre mamifere și să înțeleagă importanța protejării mediului în care trăiesc.
În această vară, la CMSN puteți vedea și o reprezentație a unor lei-de-mare. Și aici mesajul este unul educativ. De exemplu, leii-de-mare îi învață pe cei mici, dar și pe cei mari că nu e bine să arunci plastic în apă. Antrenorii le aruncă plastic în bazin, dar aceștia îl aduc la mal.
De asemenea, tot la complexul muzeal din centrul Constanței puteți vizita planetariul, care a fost modernizat și digitalizat, expoziția de păsări exotice și o microrezervație. Situat pe malul Lacului Tăbăcărie, este un mic sanctuar verde. Biletul pentru toate – Delfinariu, microrezervație și păsări exotice – costă 40 de lei, elevii și studenții plătesc 10 lei, iar copiii sub 7 ani intră gratuit.
Un alt lucru pe care nu trebuie să-l ratați când ajungeți pe litoral sunt excursiile de o zi organizate de câteva agenții de turism. Plecați de dimineață, cu autocare sau microbuze moderne, și ajungeți până în Delta Dunării.
Aici vă veți putea plimba, timp de aproape trei ceasuri, pe canalele ei și să-i descoperiți o parte din frumusețe. După-amiază sunteți așteptat cu un prânz pescăresc, din care nu lipsește storceagul, ciorba de pește tradițională. În drum vă veți opri și la cetatea Enisala, o fortăreață medievală unde s-au descoperit relicve dacice din secolul al IV-lea înainte de Hristos. Ziua se termină cu masa la un restaurant tradițional din județul Constanța, unde bucatele sunt asezonate cu muzică și dansuri ale unor ansambluri tradiționale. Prețul unei astfel de excursii este de 267 de lei.
100 de obiective, din autobuz
Compania care se ocupă de transportul în comun în Constanța a redeschis linia turistică City Tour, pe care a îmbunătățit-o. Vă puteți urca într-un autobuz supraetajat care vă va purta de la Gara Constanța până în stațiunea Mamaia, cu un ocol prin port, unde puteți vedea mai multe clădiri deosebite. Printre ele amintim silozurile de cereale ridicate de Anghel Saligny, omul care a construit și portul și care a transformat Dobrogea, dar și Cuibul Reginei, unul dintre locurile preferate ale Reginei Maria. Autobuzele includ în ruta lor 100 de obiective turistice importante din orașul Constanța și din stațiunea Mamaia.
Noua linie este asigurată de șase autobuze etajate și va circula până pe 15 septembrie. Autobuzele circulă pe principiul Hop On/Hop Off, ceea ce înseamnă că turiștii au posibilitatea întreruperii traseului turistic pentru vizitarea obiectivelor de interes şi continuarea călătoriei cu un alt autobuz etajat, din oricare staţie, în prețul biletului achitat inițial. Prețul pentru o călătorie cu autobuzele etajate este de 3 lei și pentru toată ziua (Hop On/Hop Off) – 5 lei. Recent, Regia Autonomă de Transport în Comun (RATC) Constanţa a lansat o aplicaţie pentru telefoanele mobile cu Android, prin intermediul căreia persoanele care călătoresc cu autobuzele etajate află informaţii în format audio sau text despre obiectivele întâlnite pe traseu. Oricine urcă la bordul autobuzelor etajate City Tour se poate conecta gratuit la internet prin reţeaua Wi-Fi.
Pe urmele Reginei Maria
Dacă vreți o experiență internațională, puteți vizita țărmul bulgăresc. Din Constanța ajungeți repede, cu mașina, în zona Balcicului, unde vă așteaptă castelul Reginei Maria și celebra grădină botanică. După ce și-a construit un castel în mijlocul stațiunii Mamaia, Regina Maria a descoperit încântătorul Balcic, de care s-a îndrăgostit până la moarte. Merită să alocați o zi pentru a-l vizita. La prânz, puteți lua masa fie la una dintre pescăriile din Bulgaria, fie la una dintre multele pescării din țară, unde veți găsi atât pește proaspăt din Marea Neagră, cât și vin de calitate din struguri încălziți de dogoritorul soare dobrogean.
Tur gratuit în orașul vechi
Dacă vreți să descoperiți Constanța și să aflați lucruri pe care nici locuitorii ei nu le știu despre ea, puteți să mergeți într-un tur al
orașului vechi.
„Constanța Free Tour” este o plimbare la pas prin zona veche a Constanței, care, așa cum îi spune numele, este gratuită. Durează circa două ore și jumătate, iar gazda, Diana Slav, recunoscută de TripAdvisor pentru calitatea serviciilor oferite, vă va povesti și arăta o mulțime de lucruri interesante despre această zonă. Veți vedea singura fereastră de tip englezesc din Constanța, veți sta pe strada cea mai îngustă din oraș și veți afla povești interesante despre clădirile de aici. În zona veche a orașului veți putea admira, într-un spațiu de numai câteva sute de metri pătrați, o catedrală ortodoxă, o biserică catolică, o moschee, o biserică grecească și ruinele unei moschei. Este, probabil, singurul loc din România cu o atât de mare diversitate de unități de cult într-un spațiu atât de restrâns. Ajunși aici, veți vedea și clădirea celebrului Cazino, în paragină de peste un deceniu, care așteaptă vremuri mai bune.