Coca-Cola dietetică ne face să uităm de la o vârstă fragedă, spune un studiu american care susține că a descoperit că îndulcitorii artificiali dăunează grav memoriei.
Oamenii de știință au descoperit că trei îndulcitori artificiali utilizați pe scară largă duc la modificări în creier, chiar și în cantități aprobate, și astfel afectează funcția de memorie. Acest lucru este valabil mai ales pentru creierele care sunt încă în creștere, notează fitbook.de.
Cele mai importante constatări ale studiului privind îndulcitorii
Zahărul este dăunător în special pentru adolescenții care sunt în creștere, dar produsele cu înlocuitori de zahăr au uneori consecințe mai fatale, potrivit unui studiu realizat de University of Southern California. Mai exact, este vorba despre îndulcitorii acesulfam K, stevia și zaharină. Acestea trei sunt utilizate în principal în băuturi ușoare sau în produse proteice. Cele trei constatări principale ale studiului:
- Consumul de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii afectează semnalele metabolice din organism, ceea ce poate duce la diabet și la alte boli metabolice.
- Constatările sunt în concordanță cu cele ale unor studii anterioare, care afirmă că șobolanii adolescenți care consumă zahăr suferă de tulburări de memorie persistente.
- Șobolanii care au fost hrăniți cu îndulcitori cu conținut scăzut de calorii în tinerețe, au consumat mult mai mult zahăr ca adulți.
Cantitatea de îndulcitor din studiu a corespuns consumului uman
Spre deosebire de cercetările anterioare privind îndulcitorii artificiali, cercetătorii din cadrul acestui studiu s-au asigurat că acesta se potrivește cu condițiile din lumea reală pentru oameni. „Cercetările pe rozătoare și îndulcitori cu conținut scăzut de calorii utilizează cantități care depășesc cu mult limitele aprobate pentru consumul zilnic acceptabil și utilizează în mod predominant un singur îndulcitor. Pentru ca cercetarea noastră să fie mai aplicabilă la oameni, am menținut cantitățile de consum în limitele normale și am utilizat mai mulți îndulcitori cu conținut scăzut de calorii pentru a determina dacă efectele sunt specifice unui anumit îndulcitor sau generale pentru toți îndulcitorii,” explică conducătorul studiului, profesorul Scott Kanoski, într-un comunicat al universității.
Iată cum a decurs experimentul
Șobolanilor li s-a oferit fie apă îndulcită cu stevia, acesulfam K sau zaharină, fie apă pură. După o lună, memoria lor a fost testată prin două metode diferite. În primul rând, oamenii de știință au testat dacă aceștia își aminteau un obiect pe care îl văzuseră înainte și, în al doilea rând, cât de bine se descurcau într-un labirint.
După cum s-a dovedit, șobolanii care au consumat îndulcitori și-au amintit mai puțin bine un obiect sau drumul prin labirint decât cei care au băut apă pură. Astfel, este nevoie doar de patru săptămâni de îndulcitori zilnici pentru a afecta masiv memoria șobolanilor.
Observații suplimentare
Pe lângă problemele de memorie, cercetătorii au observat și alte modificări la șobolanii care au luat îndulcitori:
Aceștia aveau mai puțini receptori de gust pe limbă.
Mecanismul biologic din intestin care transportă glucoza în sânge a fost alterat.
Creierul a prezentat alte anomalii externe, în special în regiunile asociate cu controlul memoriei și cu comportamentul motivat de recompensă.
În cele din urmă, rămâne întrebarea în ce măsură rezultatele pot fi aplicate la oameni. Tocmai acest lucru trebuie să fie clarificat în studiile viitoare.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News