Comisia Europeană a propus o ieșire colectivă și coordonată a tuturor celor 27 de state membre din controversatul Tratat privind Carta Energiei (ECT), un acord internațional obscur care protejează investitorii în energie de circumstanțe neașteptate care le-ar putea afecta profitul, notează euronews.com.
Cu 53 de semnatari, este considerată cea mai disputată afacere de investiții din lume.
Schimbarea de politică vine după ce reforma propusă de Comisia Europeană pentru modernizarea tratatului s-a prăbușit la sfârșitul lunii noiembrie din cauza opoziției Germaniei, Franței, Spaniei și Olandei, care anunțaseră anterior planuri de retragere unilaterală.
Mai multe țări, precum Polonia, Luxemburg, Belgia și Austria, și-au exprimat planuri similare de retragere.
Parlamentul European a adoptat anul trecut o rezoluție prin care îndeamnă Comisia Europeană să pună bazele unei ieșiri.
În cele din urmă, executivul, care a afirmat luni de zile că statele membre erau mai bune în interiorul unui ECT revizuit decât în afara lui, pare să fi cedat în fața opoziției tot mai mari.
„În ciuda eforturilor de succes ale Comisiei de a negocia un Tratat modernizat privind Carta Energiei, în conformitate cu mandatul de negociere dat de statele membre, nu există o majoritate calificată în Consiliu pentru adoptarea Tratatului modernizat”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Euronews.
„Un ECT nemodernizat nu este în conformitate cu politica UE privind protecția investițiilor sau cu Pactul verde european. Având în vedere că nu este fezabil să se asigure o majoritate în Consiliu pentru adoptarea unui Tratat modernizat, considerăm că UE, Euratom și statele membre ar trebui să efectueze o retragere coordonată din Tratat.”
Executivul a prezentat guvernelor o foaie de parcurs cu privire la procedura de retragere colectivă.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!