Tudorel Butoi a făcut o paralelă între cele două cazuri şi a punctat asemănările dintre modul în care s-a operat în ambele situaţii şi a scos în evidenţă ce îi împinge pe făptuitori să comită astfel de fapte.
„În ambele situaţii avem de-a face cu infractori, din punctul meu de vedere, disfuncţionali psihic pe relaţia pedofilie. Dacă aici avem o vârstă foarte mică, dincolo avem trafic de persoane şi prostituţie pedofilică. Însă ceea ce le leagă este această atracţie maladivă, disfuncţională, excesivă, către sexualitatea cu persoane de vârste mici. La Caracal erau fete de 14-15 ani, fata din Dâmboviţa avea 11 ani. Distanţă de patru ani între ele”, subliniază psihologul criminalist Tudorel Butoi.
Totuși, Tudorel Butoi spune că în cazul fetiței de la Dâmbovița polițiștii nu aveau cum să se mobilizeze, pentru că evenimentele s-audesfășurat pe parcursul a 30 de minute.
„Cred că fetița aceasta a fost violată și ucisă în mai puțin de jumătate de oră, timp în care polițiștii nu puteau să facă nimic. Dar este important că s-au centrat pe acest cetățean olandez, care, la această oră are suspiciunea rezonabilă că este pedofil. Și, din nefericire pentru el, faptul că și-a abandonat mașina este un indiciu, dar și un depozit de urme, pentru că în această mașină mai mult ca sigur există probe biologice!”
Cum îşi alege victimele un pedofil?
„În al doilea rând, subliniez faptul că soluţionarea acestor speţe trebuie să ţină seama de vulnerabilitatea acestor copii, deoarece ele sunt prezumate de lege, dar mai ales de realitatea cu care ne confruntăm, a nu avea discernământ. Ce înseamnă asta? Un copil nu are în bagajul experienţei sale atât de multe achiziţii încât să poată să anticipeze, să poată să prevadă, să poată să se fereasacă, să aibă atitudini de protecţie. Şi din cauza aceasta pedofilii, care sunt personalităţi slabe, labile, la rândul lor fragili din punctul de vedere al capacităţii de a acosta o femeie, de a-i spune că o place, de a-i spune ce sentimente are, de a ieşi cu ea în socios, de a o cunoaşte, de a face, în cele din urmă, sex, este foarte slabă. Ei se duc către copii şi către fetiţele acestea pe care le pot induce în eroare prin legendă, prin lover-boy, iar fetiţele cred, sunt prostite. Că așa face și ăla de la Caracal:”Hai să te duc în Italia, să muncești, că o să devii coafeză sau nu știu ce”. Ca și cum s-ar fi terminat cameristele din Italia și acum vin româncele! Astea-s modelele în viață pe care le promovează mass-media: botox, superficialitate, muzica, piercingul, drogul! Așa că, fetele de 15-16 ani își închipuie și ele că pot ajunge la astfel de „peformanțe”! Iar în felul acesta neneoriciții ăștia le manipulează!
E de avut în vedere acest lucru, pentru faptul că trebuie intensificată conduita preventivă, educaţională la aceşti copii, în familie. Ei sunt vulnerabili şi prin faptul că nu sunt într-o monitorizare a familiei. Mulţi provin din familii dezorganizate: mama uneia dintre fetiţele de la Caracal era plecată în străinătate. Avem familii dezorganizate, sărăcie multă şi aşa mai departe”, a declarat Tudorel Butoi.
Componenta social-ecnomică este fundamentală în astfel de cazuri, cu părinți plecați la muncă în străinătate. Luia Melencu se ducea, în ziua fatidică, să ducea să ridice banii pe care îi trimisese mama prin bancă. Avem de-aface cu familii dezorganizate, cu părinți alcoolici sau divorțați, care vulnerabiliează copiii și facilitează acțiunile pedofililor.
Îmi aduc aminte de anii ’90-92′, când veneau „bunii samaritei” cu zeci de convoaie de ajutore pentru familiile nevoiașe, și numai Poliția Capitalei a prins vreo patru pedofili din ăștia care practicau perversiuni sexuale cu micuții ăștia care trăiau și se ascundeau prin canale.