Potrivit AFP, urmează etapa lucrărilor de restaurare a catedralei Notre-Dame din Paris, după ce faza de securizare şi de consolidare au fost finalizate.
Pe 15 aprilie 2019, un incendiu a devastat turla din lemn a catedralei Notre-Dame din Paris, unul dintre cele mai vizitate monumente din Europa. Fleşa s-a prăbuşit şi o mare parte din acoperiş a fost transformat în cenuşă, incident care a creat un val de emoţii la nivel mondial.
”Lucrările de securizare şi de consolidare a catedralei Notre-Dame din Paris, care au debutat pe 16 aprilie 2019 (ziua care a urmat incendiului), au fost aduse la bun sfârşit conform calendarului stabilit”, a anunţat instituţia publică însărcinată cu conservarea edificiului într-un comunicat.
”Catedrala este în acest moment deplin securizată” în urma unei etape care a cuprins în principal demontarea schelelor care se aflau pe clădire în momentul incendiului, ”demontarea orgii, curăţarea a două dintre capele, plasarea unor elemente de susţinere din lemn dedesubtul contraforţilor, degajarea şi sortarea vestigiilor, precum şi securizarea punctului de intersecţie cu transeptul”, se mai explică în comunicat.
În paralel, ”faza de restaurare a fost pregătită în mod activ şi este acum ferm angajată înaintea lansării, în această iarnă, a primelor lucrări de restaurare”, se mai precizează în document.
Preşedintele Emmanuel Macron a promis că edificiul va fi reconstruit într-o perioadă de cinci ani. Lucrările nu vor putea fi finalizate în acest interval. În schimb, monumentul trebuie redat circuitului religios până pe 16 aprilie 2024, când este preconizată celebrarea unei slujbe în naos, a anunţat în decembrie 2020 generalul Georgelin, preşedintele instituţiei însărcinate cu reconstrucţia catedralei.
Urmează în scurt timp lansarea unei licitaţii pentru selectare companiilor care vor lua parte la lucrările de restaurare şi a unei ”companii care să realizeze curăţarea în profunzime a zidurilor interioare şi a podelelor catedralei la începutul acestei luni”, scrie Agerpres.