Întrebat despre posibilii suspecți, ministrul Predoiu a evitat să ofere detalii, explicând că orice comentariu public ar putea periclita investigația
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că Poliția Română și autoritățile olandeze colaborează din primele ore, de după furtul pieselor din tezaurul dacic, subliniind că a fost deschis un dosar penal la nivelul Parchetului General.
„Sunt mecanisme care se declanșează automat în astfel de situații, prin cooperare polițienească europeană și internațională. Colegii noștri de la Poliția Română sunt în contact direct cu omologii din Olanda, încă din primele ore după această faptă gravă, comisă asupra patrimoniului național. Toate structurile statului cu competențe în astfel de situații sunt activate și lucrează împreună,” a declarat Predoiu, duminică, la Parlament.
Întrebat despre posibilii suspecți, ministrul Predoiu a evitat să ofere detalii, explicând că orice comentariu public ar putea periclita investigația.
„Nu sunt implicat direct în acțiunile operative, însă vă pot asigura că absolut toată lumea este preocupată de acest caz. Indignarea este resimțită de toți, fie că sunt polițiști, procurori sau simpli cetățeni. Poliția Română lucrează îndeaproape cu autoritățile olandeze și Europol. Comunicarea și cooperarea sunt continue încă de la momentul comiterii infracțiunii,” a subliniat Predoiu.
Coiful de aur de la Coțofenești, datat din secolele V-IV î.Hr. și cele trei brățări dacice din aur, provenind din Sarmizegetusa Regia, au fost sustrase în urma unei spargeri realizate prin utilizarea unui exploziv, asupra unui zid exterior al Muzeului Drents din Olanda. Incidentul a avut loc în ultima zi a expoziției internaționale „Dacia! Empire of Gold and Silver”, care promova patrimoniul cultural românesc.
Conform informațiilor oferite de autoritățile olandeze și de conducerea muzeului, piesele furate erau asigurate, conform legislației românești și standardelor internaționale.
Ministerul Culturii a catalogat furtul ca fiind un „incident deosebit de grav”, iar Parchetul General din România a deschis un dosar penal. Poliția Română, în colaborare cu Europol, investighează împreună cu omologii olandezi, în încercarea de a recupera artefactele valoroase și de a aduce infractorii în fața justiției.
Cazul o lovitură semnificativă pentru patrimoniul național al României, dar și o provocare majoră pentru cooperarea internațională, în domeniul protejării artefactelor de valoare.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube