Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în sectorul IT, cu o medie de 12.423 lei, în timp ce în industria textilă, angajații au obținut cele mai mici venituri, de 3.058 lei
Câștigul salarial mediu net în România a atins 5.388 lei în luna noiembrie 2024, marcând o creștere de 120 lei (+2,3%) față de luna octombrie, conform datelor Institutului Național de Statistică, citate de Agerpres. Valoarea brută a câștigului salarial mediu a fost de 8.825 lei, cu 213 lei (+2,5%) mai mare, decât în luna precedentă. Cele mai ridicate salarii nete s-au înregistrat în sectorul IT, cu o medie de 12.423 lei, în timp ce angajații din industria de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte au obținut cele mai mici venituri, de 3.058 lei. Comparativ cu noiembrie 2023, câștigul salarial mediu net a crescut cu 13,1%, iar indicele câștigului salarial real a ajuns la 107,6%.
Majoritatea activităților economice au creșteri salariale, cele mai notabile fiind:
- Fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (+13,6%).
- Fabricarea autovehiculelor și a remorcilor (+13%).
- Fabricarea produselor chimice, extracția minereurilor metalifere și alte industrii conexe, creșteri între 7% și 110%.
Acestea majorări au fost influențate de acordarea de prime pentru sărbători, drepturi în natură, ajutoare financiare, realizări de producție și încasări mai mari.
În unele sectoare, salariile au scăzut în noiembrie, ca urmare a acordării primelor în lunile anterioare sau din cauza nerealizării producției planificate. Cele mai semnificative scăderi au fost în extracția petrolului și gazelor naturale (-2,6%) și în industria IT, filme și transporturi aeriene (-1% până la -2,5%).
În sectorul public s-au înregistrat creșteri în învățământ, de 1,4%, datorită plății suplimentare pentru orele lucrate. În schimb, salariile din administrație și sănătate au scăzut ușor (-0,2%). INS subliniază că fluctuațiile anuale sunt influențate de acordarea primelor sezoniere și de rata inflației. În noiembrie 2024, indicele câștigului salarial real a fost cu 256,3% mai mare față de cel din octombrie 1990, reflectând o creștere constantă a puterii de cumpărare pe termen lung.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube