3.5 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiCastelul Peleș: Seară regală în onoarea Franței și Germaniei și sesiune de...

Castelul Peleș: Seară regală în onoarea Franței și Germaniei și sesiune de decorări

Luni, 11 martie 2024, în Holul de Onoare al Castelului Regal Peleș, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort au găzduit o seară dedicată relațiilor diplomatice dintre România și Republica Franceză și dintre România și Republica Federală Germania, relații care au luat naștere în timpul domniei Regelui Carol I, în ziua de 20 februarie 1880, potrivit romaniaregala.ro. La sărbătoare a luat parte ASR Principesa Sofia.
Evenimentul s-a desfășurat în prezența ambasadorului Republicii Franceze la București, domnul Nicolas Warnery, și a ambasadorului Republicii Federale Germania la București, domnul Peer Gebauer.
Au participat personalități diplomatice și economice din România, Franța și Germania, demnitari ai Statului român, precum și reprezentanți ai unor companii și organizații din cele trei țări.

Discursul Majestăţii Sale Margareta Custodele Coroanei

„Excelenţele Voastre, doamnelor şi domnilor,
Bun venit la Castelul Peleș! Vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră astăzi aici.
Regele Carol I, fondatorul statului român modern, a avut legături strânse cu Franța și Germania. O parte semnificativă a educației sale s-a datorat culturii franceze, iar țara sa natală a fost Germania.
În calitate de suveran, el a acordat o importanță capitală legăturilor țării noastre cu aceste două mari țări europene. Astăzi, Franța și Germania joacă un rol esențial în UE și NATO și se numără printre cei mai importanți parteneri ai României în ambele alianțe.
Am asistat în mod direct la schimbările care au avut loc în România de la căderea Cortinei de Fier, iar ultimele trei decenii au demonstrat că țara mea și Europa de Sud-Est reprezintă o parte fundamentală a celor două alianțe și joacă un rol cheie în prezentul și viitorul continentului nostru unit.
Actuala criză de securitate extrem de gravă din Europa a adus națiunile noastre și mai aproape una de cealaltă, atât în cadrul Uniunii Europene, cât și în cadrul NATO.
În numele tuturor, aș dori să mulțumesc atât Franței, cât și Germaniei pentru contribuția lor la operațiunile de poliție aeriană ale NATO deasupra României; acestea – împreună cu o serie de operațiuni militare terestre suplimentare – au acționat și continuă să acționeze ca un avertisment pentru orice potențial agresor, demonstrând că nu putem fi divizați în determinarea noastră de a apăra siguranța și integritatea teritorială a continentului nostru.
Aș dori să evidențiez în special inițiativele președintelui Emmanuel Macron de a promova o mai mare coeziune europeană în materie de securitate, precum și decizia importantă a Franței de săptămâna trecută de a încheia un tratat de securitate cu Republica Moldova; sper că mulți dintre colegii noștri europeni vor călca pe urmele Franței în această privință.
Doresc, de asemenea, să reafirm recunoștința noastră față de guvernul cancelarului Olaf Scholz și față de poporul german pentru că au dat un exemplu întregii Europe în furnizarea de sprijin economic și militar Ucrainei, în timp ce această țară continuă să reziste războiului de agresiune al Rusiei.
Doamnelor și domnilor, alianța dintre cele trei națiuni ale noastre rămâne puternică. Și această alianță este reafirmată, literalmente, în fiecare zi.
Întâlnirea noastră este un omagiu adus Republicii Franceze și Republicii Federale Germania, în special cetățenilor francezi și germani care locuiesc în țara noastră. Este, de asemenea, un omagiu adus numeroșilor români din România și Republica Moldova care trăiesc, în prezent, în Franța și Germania.
În urmă cu patru ani, nu am putut sărbători cei 140 de ani ai relațiilor noastre bilaterale.
Sunt încântată că o putem face astăzi, privind către viitor, cu grijă pentru prezent și cu respect pentru predecesorii noștri.”

Seara regală a continuat cu o serie de decorări a unor personalități și instituții din România, Franța și Elveția

Mai multe personalităţi şi instituţii din România, Franţa şi Elveţia au fost decorate de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, în cadrul unei ceremonii care a avut loc, luni după-amiază, în Holul de Onoare al Castelului Peleş din Sinaia.

În cadrul evenimentului au fost acordate 14 medalii şi decoraţii precum Medalia Regală pentru Loialitate, Medalia Custodele Coroanei Române, Crucea Casei Regale, Decoraţia regală Nihil Sine Deo şi ordinul Coroana României în grad de Cavaler.

Astfel, au primit Medalia Regală pentru Loialitate Adrian Neamț, Claudiu Petringenaru, Diana Ilica și Daniel Obreja, Medalia Custodele Coroanei Române a fost conferită Festivalului Internațional de Film București BIFF, Ordinul Coroana României în grad de Cavaler a fost acordat Lidiei Voicu, producător TVR al Orei Regelui, Decorația Crucea Casei Regale a României a fost conferită lui Tudor Vișan-Miu, Cătălin Șerban, Alice Bourbon, Muzeului Militar Ferdinand I, iar Decorația regală Nihil Sine Deo pentru Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea de Științele Vieții „ Ion Ionescu de la Brad” din Iași, Horia Ciorcilă și Stephane Bern.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Avocații lui Navalnîi, condamnați pentru extremism în Rusia: SUA denunță atacurile asupra disidenței

Washingtonul a criticat dur condamnarea a trei avocați ai fostului lider al opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, calificând decizia drept o nouă încercare a Moscovei...

Un accident la schi din Spania a făcut zeci de răniți

Un accident de telescaun produs într-o stațiune de schi din nord-estul Spaniei, situată în Pirinei, în apropiere de granița cu Franța, a făcut sâmbătă...

Liberalii readuc în discuție reducerea parlamentarilor la 300: Proiect de lege pregătit pentru februarie

Partidul Național Liberal (PNL) intenționează să depună, în februarie 2025, un proiect de lege care vizează reducerea numărului de parlamentari de la 464 la...
Ultima oră
Pe aceeași temă