-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăEconomieCasa istorică în care a fost adăpostit Tudor Vladimirescu, scoasă la vânzare...

Casa istorică în care a fost adăpostit Tudor Vladimirescu, scoasă la vânzare de o celebră casă de licitație

O casă istorică din localitatea Cornești, județul Gorj, este scoasă la vânzare de celebra casă de licitații Sotheby’s International Realty.

Cula Voiculescu, construită la sfârșitul secolului XVIII, a captat atenția presei internaționale, fiind prezentată în publicații de prestigiu precum Financial Times Property Listings, Nikkei Property Listings și Le Figaro Properties, alături de multe alte publicații din SUA, Europa, Asia și chiar Insulele Bermude. Această proprietate unică, aflată exclusiv în portofoliul Sotheby’s România, are o istorie remarcabilă, deși nu este inclusă pe lista monumentelor istorice.

Imobilul apare chiar și în fotografiile realizate de către fotograful american al reginei Maria, Merl La Voy, potrivit arhitectului gorjean Iulian Cămui, autorizat în restaurarea monumentelor istorice.

Casa scoasă la vânzare are o suprafață de peste 700 metri pătrați, șapte camere și două băi, precum și un teren în suprafață de zece hectare. Prețul de vânzare se poate afla doar la solicitarea unui eventual cumpărător.

Crama tradițională cu butoaie și mobilier din lemn
Foto: Sothebysrealty.ro.

Imobilul se află în apropiere de municipiul Târgu Jiu, unde există Ansamblul monumental „Cale Eroilor“, realizate de sculptorul Constantin Brâncuși, în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial, la cererea Ligii Femeilor Gorjene, care era condusă de către Arethia Tătărăscu, soția prim-ministrului din perioada respectivă.

Casa are ziduri groase de un metru

Casa Voiculescu este un exemplu de arhitectură clasică, cu o construcție robustă, amplasată într-o zonă izolată și liniștită, oferind o vedere panoramică asupra împrejurimilor. Zidurile groase de un metru, scările interioare de lemn care puteau fi ridicate în caz de atac, fântâna din beci, ușile consolidate și ferestrele înguste sunt elemente caracteristice ale culelor, transformate astăzi în locuințe private luminoase sau unități turistice deosebite. Pridvorul, de inspirație brâncovenească, este un loc ideal pentru a petrece zilele de vară, iar crama are potențialul de a deveni un spațiu confortabil pentru iarnă, lângă un șemineu și un pahar de vin fiert. Viața la cula Voiculescu oferă un amestec de siguranță și liniște, o atmosferă care amintește de vechiul trai boieresc, considerat astăzi o formă rafinată de lux rural.

Dormitor tradițional românesc cu mobilier din lemn
Foto: Sothebysrealty.ro.

„Construite acum mai bine de 200 de ani cu ziduri groase de un metru, scări interioare de lemn între etaje care în caz de atac puteau fi ridicate, fântâni săpate în beci, uși consolidate, tainițe strecurate între bolta beciului și podeaua etajului, ferestre înguste și guri de tragere, culele sunt astăzi locuințe private luminoase sau unități turistice apreciate și iubite“, se arată în descrierea făcută pe site-ul Sothebysrealty.ro.

Nuntă la culă cu Gheorghe Tătărăscu pe post de naș

Cula a intrat în posesia familiei Voiculescu în 1915, când a fost cumpărată de moșierul Ion V. Voiculescu. Acesta era fiul învățătorului Vasile Voiculescu și nepotul lui Ioan Voicu(lescu), deputat în Divanul Ad-Hoc din 1857, care a reprezentat Gorjul alături de personalități precum Gheorghe Magheru și Christian Tell. Acest moment istoric a fost imortalizat de renumitul fotograf Carol Popp de Szathmary.

Deși nu provenea dintr-o familie foarte bogată, Ion V. Voiculescu a reușit, în 1907, să achiziționeze 250 de hectare de la Dimitrie I. Mongescu, inclusiv terenurile pe care se află cula. Familia Mongescu avea legături strânse cu Tudor Vladimirescu, străbunicul lui Dimitrie, Vasile Moanga (Mongescu), fiind trezorierul mișcării revoluționare din 1821 și un apropiat al lui Vladimirescu. Se spune că, înainte de a rosti „Proclamația de la Padeș”, Vladimirescu și oamenii săi au înnoptat la casa din Cornești, care, la acea vreme, era deținută de boierul Barbu Viișoreanu, un influent stolnic și deputat de Gorj.

Mai târziu, Ion V. Voiculescu a donat cula și cele 10,5 hectare de teren fiului său, Vasile Voiculescu, cu ocazia nunții acestuia, care a avut loc chiar la cula din Cornești. Nașii de cununie au fost Gheorghe Tătărescu, viitorul premier al României, și soția sa, Arethia, cunoscută pentru rolul său în convingerea lui Constantin Brâncuși să creeze la Târgu Jiu monumente precum Coloana fără de Sfârșit, Masa Tăcerii și Poarta Sărutului. Există informații că portalul de lemn sculptat din cula Voiculescu, încă existent din anii ’30, ar putea fi legat de o poveste neștiută despre Brâncuși.


Casa a fost transformată de comuniști în IAS



După instaurarea regimului comunist, casa a fost naționalizată și transformată în unitate agricolă de stat (IAS).

Sotheby’s, cunoscută pentru activitatea sa în domeniul artei și bunurilor de lux, își are sediul central în New York și este una dintre cele mai renumite companii din lume în domeniul licitațiilor și al imobiliarelor de prestigiu.

Alin Ion
Alin Ion
Alin este un jurnalist din Târgu Jiu cu o vastă experiență în domeniul presei scrise și audiovizuale. Absolvent al Colegiului Național "Spiru Haret" din Târgu Jiu și licențiat al Facultății de Filosofie-Jurnalism. Alin și-a început cariera ca reporter la „Ora Gorjului" în 1998. A deținut poziții de redactor-șef la publicații precum „Informația Gorjului" și "Gazeta de Sud", redacția Tg. Jiu, posturile Gorj Tv și Radio Târgu Jiu, șef de redacție Tg. Jiu la Adevărul de Seară și a colaborat ca corespondent pentru publicații importante, inclusiv "Evenimentul Zilei" și "Adevărul", unde a publicat mii de articole. De asemenea, a fost realizator de emisiuni radio și TV, și a primit numeroase distincții, inclusiv premiul „Cel mai bun jurnalist" în cadrul Galei Premiilor Antena 1 Târgu Jiu. În prezent, Alin este redactor la Gorj Online și realizator de emisiuni la Radio Accent și Accent TV.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă