În centrul Bucureștiului, pe strada Nicolae Iorga, se află fosta casă a bancherului Iosif Pincaș, de inspirație neo-romanească, care atrage privirile trecătorilor și a fost recent scoasă la vânzare pe Sotheby’s.
Frumusețea arhitecturală a clădirii semnată, în cazul clădirii principale de arhitectul Paul Smărăndescu, și de Constantin Iotzu pentru cel de-al doilea, a încurajat vânzătorii să ceară 5 milioane de euro pe imobilul cu 33 de camere.
Iosif Pincas a fost una din figurile importante ale României interbelice, iar proprietatea de pe Strada Romană nr. 18, cum se numea atunci, avea rolul de a reflecta statutul și importanța sa in viața acelor vremuri.
Provenit dintr-o familie înstărita de evrei spanioli, Iosif Pincas este fratele pictorului spaniol Pascin și un important om de afaceri. Proprietar al Băncii Fuzionate din Oradea, Iosif Pincas deținea vapoare, fabrici, grajduri cu cai pur sânge, foarte multe proprietăți printre care se remarcă Castelul și moșia Degenfeld cu peste 1.000 de hectare de la Balc sau moșia de la Kaliakra, fiind atunci considerat ca fiind unul dintre primii cei mai bogați zece oameni ai României interbelice.
Statutul și importanta sa in viața vremurilor vine însă nu doar datorită averii dar și legăturilor de familie, el devenind cumnatul Prințului Gheorghe Ghica prin căsătoria cu sora acestuia, Diana.
Astăzi, proprietatea se întinde pe 630 mp de teren și pune la dispoziție nu mai putin 1.704 mp de suprafață construită desfășurată în cele două clădiri complet renovate la un grad ridicat de calitate iar proprietatea este astăzi folosita de către o ambasada, cu un contract de chirie pe termen lung.
Ea se poate așadar deveni investiție, fiind un activ valoros care însa generează și un randament important garantat pe o perioadă considerabilă in viitor.