Lipsa reformelor structurale durabile, dependența de finanțare externă și modelele economice bazate pe consum și îndatorare, duc la stagnare economică, la criză și recesiune
Riscul convergenței incomplete, un fenomen similar cu ceea ce economiștii numesc „capcana venitului mediu”, este din ce în ce mai vizibil în România. În acest scenariu, o economie reușește să reducă inițial decalajele de venit, dar nu poate susține acest progres pe termen lung, existând posibilitatea de stagnare economică sau chiar regres, a afirmat pentru Hotnews, Cristian Popa, membru CA al BNR.
România riscă să repete experiența unor state din Sudul Europei, precum Grecia, Spania și Italia, care, în anii 2000, erau aproape de media UE sau chiar o depășiseră. Grecia a atins 98% din media europeană în 2004, Spania a trecut temporar peste acest prag, iar Italia ajunsese la 120%.
Pentru a evita „capcana venitului mediu”, România trebuie să adopte un model sustenabil de creștere economică, bazat pe investiții, exporturi și inovare, este de părere Cristian Popa. Țările din Europa Centrală și de Est, precum Polonia și Cehia, oferă exemple pozitive, demonstrând că dezvoltarea prin producție a fluxurilor de investiții străine directe, poate conduce la rezultate economice mai stabile.
În anul 2000, PIB-ul pe cap de locuitor din România, ajustat la paritatea puterii de cumpărare era doar 26% din media UE, iar în 2023 a ajuns la 80%, potrivit Eurostat. Acest salt impresionant, echivalent cu o reducere a decalajului de aproximativ două puncte procentuale anuale, subliniază impactul pozitiv al integrării în piața unică europeană, al investițiilor străine directe și al unei forțe de muncă bine pregătite.
Totuși, pe măsură ce ne apropiem de media europeană, ritmul convergenței încetinește, asemeni unui proces de dezinflație. Creșterea economică, bazată pe forță de muncă ieftină, a atins limitele sale, iar noile provocări, precum creșterea salariilor, presiunile demografice și costurile ridicate ale energiei, ar trebui să fie înlocuite cu productivitate și inovație.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube