8.9 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSocialEvenimentCând trecem la ora de iarnă. Ceasurile se vor da înapoi

Când trecem la ora de iarnă. Ceasurile se vor da înapoi

În noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024, se va face trecerea la ora de iarnă. Asta înseamnă că ceasurile se vor da înapoi cu o oră, astfel încât ora 4:00 va deveni ora 3:00. Acest schimb va avea loc în ultima duminică din luna octombrie.

Beneficiile și impactul trecerii la ora de iarnă

Trecerea la ora de iarnă înseamnă că noaptea se prelungește cu o oră. Astfel, veți avea mai mult timp pentru somn, ceea ce poate fi benefic pentru recuperare.

Ajustarea orei ajută la adaptarea la schimbările de lumină naturală, permițând mai multă lumină în diminețile de iarnă. Acest lucru poate fi util pentru activitățile de dimineață și pentru siguranța rutieră în condiții de lumină scăzută.

    În România, perioada în care se aplică ora de iarnă este cunoscută sub denumirea de „timpul legal român” și durează din octombrie până în martie.

    România se află în fusul orar 2, iar schimbarea orei face parte dintr-un sistem internațional menit să optimizeze utilizarea luminii naturale și să ajusteze orele de activitate pentru a economisi energie și a îmbunătăți confortul.

    Trecerea la ora de iarnă are loc în toamnă și se face în mod similar în multe țări europene, dar datele exacte pot varia de la o țară la alta.

    Trecerea la ora de vară și ora de iarnă au fost implementate pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, în 1916, ca măsură de economisire a energiei și îmbunătățire a eficienței economice.

    Iată un rezumat al evoluției și aplicării sistemului de ora de vară.

    Primul Război Mondial (1916)

    • Germania a fost prima țară care a introdus ora de vară, între 30 aprilie și 1 octombrie 1916, pentru a economisi energie electrică.
    • Marea Britanie a urmat exemplul Germaniei, introducând ora de vară tot în 1916.
    • Alte țări europene care au adoptat sistemul în aceeași perioadă includ Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia și Suedia.

    Statele Unite

    • 31 martie 1918: Ora de vară a fost introdusă temporar în Statele Unite, în contextul Primului Război Mondial.
    • 3 februarie 1942 – 30 septembrie 1945: Sistemul a fost aplicat din nou în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
    • 13 aprilie 1966: Congresul american a impus aplicarea uniformă a orei de vară la nivel național, din ultima duminică din aprilie până în ultima duminică din octombrie.

    România

    • 1932: România a introdus pentru prima dată ora de vară.
    • 1939: Sistemul a fost suspendat până în 1940.
    • 1 aprilie 1940 – 2 noiembrie 1942: Ora de vară a fost aplicată permanent în România.
    • 1943: Sistemul a fost abandonat.
    • 1979: Ora de vară a fost reintrodusă în perioada regimului Ceaușescu și a continuat să fie aplicată anual.

    Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

    Alexandru Stancu
    Alexandru Stancu
    2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
    Cele mai citite

    Liderii UE se reunesc la ultimul Consiliu European din acest an: Ucraina, Orientul Mijlociu și migrația, principalele teme de discuție la Bruxelles

    Liderii statelor Uniunii Europene se întrunesc joi, la Bruxelles, pentru ultimul Consiliu European din 2024, unde vor aborda teme majore de politică externă și...

    Nicolae Ciucă îndemn pentru „o construcţie politică majoritară”

    Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a îndemnat joi partidele parlamentare pro-europene să revină la negocieri pentru a găsi "o construcţie politică majoritară". "Este foarte complicat să...

    Cătălin Drulă (USR): PSD dă bir cu fugiții, după ce a ruinat țara timp de 3 ani

    Drulă a calificat gestul drept „cel mai jos act politic” de după Revoluție Deputatul USR, Cătălin Drulă, a criticat dur, joi, anunţul premierului Marcel Ciolacu...
    Ultima oră
    Pe aceeași temă