12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSocialEvenimentCampanie derulată de INSP. "Dependența de ecrane, noua provocare a erei digitale,...

Campanie derulată de INSP. „Dependența de ecrane, noua provocare a erei digitale, cum o gestionăm?”

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) lansează o campanie națională intitulată „Dependența de ecrane, noua provocare a erei digitale, cum o gestionăm?”, ce se desfășoară în perioada ianuarie-februarie sub sloganul „Mai multă viață, mai puține ecrane!”.

Scopul principal al campaniei este creșterea gradului de conștientizare în rândul copiilor, adolescenților, părinților și publicului larg asupra riscurilor asociate cu utilizarea excesivă a ecranelor și promovarea unui stil de viață sănătos.

Odată cu avansul tehnologic, timpul petrecut în fața ecranelor a crescut semnificativ, în special în rândul tinerilor. Comunicarea față în față a fost treptat înlocuită de interacțiunile online, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la dependența de ecrane.

Potrivit specialiștilor INSP, utilizarea excesivă și repetitivă a tehnologiilor digitale poate dezvolta ceea ce este denumit „dependență tehnologică”, comparabilă cu dependența de substanțe precum alcoolul sau drogurile. Această dependență este asociată cu tulburări psihopatologice și poate contribui la probleme emoționale, anxietate și depresie, mai ales în rândul tinerilor de vârstă școlară.

Conform Eurobarometrului privind sănătatea mintală (2023), aproape jumătate (46%) dintre europeni au experimentat o problemă emoțională sau psihosocială în ultimele 12 luni, precum depresie sau anxietate. Totodată, 89% dintre respondenți consideră sănătatea mintală la fel de importantă ca sănătatea fizică. În România, raportul Consiliului Economic și Social (2023) arată că cele mai frecvente tulburări mintale în rândul adulților sunt tulburările de anxietate (3,8% fobii specifice) și depresia majoră (2,9%).

Obiectivele campaniei

Campania urmărește să educe publicul cu privire la efectele negative ale utilizării excesive a ecranelor, dar și să promoveze soluții pentru reducerea acestora. Printre obiective se numără:

  1. Promovarea sănătății mintale – Evidențierea importanței prevenirii și tratării tulburărilor mintale.
  2. Reducerea comportamentelor dăunătoare – Încurajarea utilizării limitate a tehnologiei și promovarea activităților offline.
  3. Conștientizarea publicului – Informarea părinților și profesorilor despre riscurile pe termen lung ale expunerii necontrolate la ecrane în rândul copiilor.

Specialiștii sugerează adoptarea unui echilibru între utilizarea tehnologiei și activitățile care implică interacțiuni umane directe sau activități fizice. De asemenea, părinții sunt sfătuiți să stabilească limite clare pentru timpul petrecut de copii în fața ecranelor, să încurajeze hobby-urile și activitățile în aer liber și să discute deschis despre sănătatea emoțională și comportamentală.

Campania „Mai multă viață, mai puține ecrane!” vine ca un răspuns la provocările erei digitale, aducând în prim-plan necesitatea menținerii sănătății mintale și fizice printr-un stil de viață echilibrat și conștient.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Prima contracție a exporturilor globale de țiței de la pandemia COVID-19

Conflictele în desfășurare din Ucraina și Orientul Mijlociu au continuat să perturbe comerțul pentru al doilea an consecutiv Exporturile globale de țiței au înregistrat o...

Fostul ministru al Educației este noul prorector al SNSPA

Decizia de numire a Ligiei Deca a fost adoptată, în urma consultării Senatului universitar Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a anunțat numirea...

Căile ferate rămân pe linie moartă: modernizarea, la jumătate față de cea a autostrăzilor

Anul trecut au fost recepționați de trei ori mai puțini kilometri de cale ferată modernizată, decât de autostrăzi și drumuri expres Conform publicației Club Feroviar,...
Ultima oră
Pe aceeași temă