Companiile de dulciuri vor fi obligate să își schimbe rețetele în termen de trei ani în California sau vor fi amendate, după ce un nou proiect de lege a fost adoptat, notează DailyMail.
Gavin Newsom a semnat sâmbătă așa-numita „interdicție a Skittles”, care scoate în afara legii patru aditivi populari, aditivi care provoacă cancer, boli și tulburări de dispoziție.
Proiectul de lege le oferă companiilor alimentare trei ani pentru a elimina ingredientele din produsele lor sau riscă amenzi de până la 10.000 de dolari.
Susținătorii proiectului de lege l-au prezentat ca fiind un moment important în privința substanțelor chimice „toxice”, dar companiile alimentare au ripostat, considerând că această măsură este confuză și amenință să crească prețurile la alimente.
Cei patru aditivi interziși sunt: uleiul vegetal bromat, bromatul de potasiu, propilparabenul și colorantul roșu nr.3.
Aproximativ 12.000 de produse vândute în California le folosesc, potrivit Environmental Working Group.
O versiune anterioară a interdicției includea și dioxidul de titan – utilizat în produse precum Skittles – dar aceasta a fost eliminată în septembrie. Astfel, proiectul de lege a devenit cunoscut sub numele de „interdicția Skittles”.
Uniunea Europeană a interzis deja aceste ingrediente, dar pot fi găsite în articolele vândute în SUA.
Interdicția va intra în vigoare în ianuarie 2027, iar companiile care vor fi descoperite că produc, distribuie sau vând aceste produse riscă amenzi de până la 10.000 de dolari.
Alte state, cum ar fi New York look, iau în considerare interdicții similare.
Aditivii interziși fac alimentele să pară mai atrăgătoare. Studiile au demonstrat că astfel de coloranți alimentari artificiali sunt asociați cu probleme de comportament la copii.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!