Singurul sector pe creștere a fost cel auto, cu un avans modest de 0,48%
Bursele europene au înregistrat scăderi generalizate vineri, pe fondul datelor solide privind piața muncii din Statele Unite, care reduc șansele unei relaxări a politicii monetare de către Rezerva Federală. Randamentele obligațiunilor din zona euro și Marea Britanie au atins maxime ale ultimelor luni, conform unui raport al CNBC, preluat de profit.ro.
Indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu 0,83%, majoritatea sectoarelor fiind în teritoriu negativ. Cele mai afectate au fost sectoarele utilităților, alimentelor și băuturilor, ambele înregistrând pierderi de 2,3%. Singurul sector pe creștere a fost cel auto, cu un avans modest de 0,48%.
- Indicele DAX (Germania): -0,5%
- FTSE 100 (Marea Britanie): -0,86%
- CAC 40 (Franța): -0,79%
- FTSE MIB (Italia): -0,64%
- IBEX 35 (Spania): -1,5%
După publicarea raportului privind piața muncii din SUA, randamentele obligațiunilor guvernamentale din zona euro au crescut. Obligațiunile germane pe 10 ani au atins un maxim din iulie, la 2,566%, înainte de a încheia sesiunea cu o ușoară reducere. În Marea Britanie, randamentele obligațiunilor pe 30 de ani au atins maxime istorice, iar cele pe 10 ani au urcat la 4,839%, cel mai ridicat nivel din 2008.
Această tendință reflectă îngrijorările privind economia britanică, afectată de taxe mai mari, inflație persistentă și creșteri ale costurilor pentru companii.
Pe piețele asiatice, acțiunile au scăzut, pe fondul temerilor legate de politica economică a Japoniei și a rapoartelor privind suspendarea achizițiilor de obligațiuni de către Banca Populară a Chinei.
În SUA, indicele Nasdaq a condus pierderile la deschiderea piețelor, după ce raportul privind locurile de muncă a indicat o creștere de 256.000 în decembrie, mult peste estimările analiștilor. Acest rezultat reduce așteptările pentru o relaxare monetară iminentă de către Rezerva Federală.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube