5.1 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăPoliticăBurduja, sfat din alte vremuri pentru români: Să nu pornească mașina de...

Burduja, sfat din alte vremuri pentru români: Să nu pornească mașina de spălat seara

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că, în această perioadă cu temperaturi extrem de ridicate și caniculă, ar fi ideal, pentru a ajuta Sistemul Energetic Naţional, să nu pornim aparate mari care consumă energie pe timpul nopții, potrivit România TV.

„E un subiect sensibil. De ce? Pentru că într-o altă epocă, românilor li s-au restrâns aceste drepturi pe care într-o ţară civilizată ar trebui să le ai. Ar trebui să ai dreptul să-ţi aprinzi lumina, să pui maşina de spălat rufe când doreşti. E adevărat, din perspectiva Sistemului Energetic Naţional, dacă un român vrea să facă un bine, ar trebui să nu pornească maşină spălat rufe sau de spălat vase sau alţi consumatori în acest vârf de seară, deci între ora 18:00 şi ora 21:00. Ar putea face acest lucru”, a spus ministrul Burduja, luni, întrebat dacă are recomandări pentru consumatori.

În alte state mai avansate, consumatorul care face aceste lucruri e premiat. Dacă o persoană alege să pornească maşina de spălat rufe la ora 2:00 după-amiaza, când intră în reţea şi energia solară şi producţia este suficientă, are o factură mai mică la finalul lunii.

Sebastian Burduja: „Dacă un român vrea să facă un bine, din perspectiva Sistemului Energetic, ar trebui să nu pornească maşina de spălat seara”

„Noi trebuie să ajungem acolo prin digitalizarea sistemului, prin contorizare inteligentă. Noi suntem încă la prima etapă, nu avem contorizare inteligentă în întreaga ţară sau la cât mai multe puncte de consum. Da, am pus problema asta cu colegii mei şi vrem să creăm cadrul prin care măcar acolo unde există contorizare inteligentă să vedem dacă nu cumva putem să stimulăm genul acesta de măsuri, de comportamente din partea consumatorilor, astfel încât de fapt să facem bine şi Sistemului Energetic Naţional”, a explicat ministrul.

Ministrul Burduja a precizat, luni, Comitetul Ministerial pentru Sectorul Energetic. În cadrul întâlnirii au fost analizate mai multe subiecte, precum situaţia actuală din sistemul energetic naţional, impactul condiţiilor meteorologice şi soluţiile necesare, evoluţia consumului şi producţiei pe termen scurt şi mediu.

Printre măsurile imediate impuse în urma Comitetului se numără, conform unui comunicat al ministerului: monitorizarea permanentă a reţelelor, fiind intensificată monitorizarea reţelelor de distribuţie a energiei pentru a detecta şi remedia rapid orice incident, echipele tehnice fiind în alertă pentru a interveni prompt în caz de avarii; coordonare cu operatorii de distribuţie pentru a asigura o gestionare eficientă a consumului de energie şi a preveni eventualele supraîncărcări; creşterea capacităţii de producţie – s-a solicitat Dispeceratului Energetic Naţional, precum şi centralelor electrice să fie pregătite să funcţioneze la capacitate maximă pentru a face faţă cererii crescute de energie.

Sebastian Burduja: „România a primit aproape 1,1 miliarde de euro din partea Comisiei Europene, prin Fondul pentru Modernizare”

România a primit recent o sumă impresionantă de aproape 1,1 miliarde de euro din partea Comisiei Europene, prin intermediul Fondului pentru Modernizare. Această finanțare reprezintă cea mai mare alocare pentru o singură țară dintre cele 10 state membre care au beneficiat de aceste fonduri, constituind 37% din totalul fondurilor disponibile, potrivit lui Sebastian Burduja.
Această alocare semnificativă subliniază importanța investițiilor planificate de Ministerul Energiei pentru România, dar și pentru întreaga regiune europeană. Fondul pentru Modernizare este destinat să sprijine investițiile în diverse domenii, cum ar fi:

Sistemele energetice: modernizarea infrastructurii energetice pentru a asigura o energie mai sigură și mai eficientă.
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră: implementarea de măsuri care să contribuie la scăderea emisiilor în sectoarele energiei, industriei și transporturilor.
Îmbunătățirea eficienței energetice: promovarea proiectelor care optimizează consumul de energie, reducând astfel costurile și impactul asupra mediului.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

SUA anunță un armistițiu între forţele dominate de kurzi și grupările pro-turce din Siria

Statele Unite(SUA) au anunţat marţi prelungirea armistiţiului, sub egida Washingtonului, între forţele dominate de kurzi care controlează vaste regiuni din nord-estul Siriei şi grupările...

Dominic Fritz nu vrea ca Iohannis să-l numească tot pe Ciolacu premier

Vicepreşedintele USR Dominic Fritz afirmă că nu s-a discutat, la întâlnirile dintre partidele pro-europene la care el a fost prezent, despre ideea ca Marcel...

Nicușor Dan nu e mulțumit de activitatea principalilor procurori ai României

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei şi candidat independent la alegerile prezidenţiale de anul viitor, a declarat că nu este deloc mulţumit nici de...
Ultima oră
Pe aceeași temă