13.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăBurduja se laudă cu prețul competitiv de 56 euro obținut de România...

Burduja se laudă cu prețul competitiv de 56 euro obținut de România pe bursa energiei

România a avut luni un preţ competitiv pe bursa energiei, de 56 de euro, pentru ca a avut producţie mare, de aproape 8.000 MW în anumite momente ale zilei, cu un aport de 2.000 – 2.500 MW energie eoliană, a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.

„Vă anunţ ca astăzi România a avut un preţ competitiv pe bursa energiei: 56 de euro, faţă de 105 în Polonia, 88 în Spania, 92 în Portugalia, 65 în Elveţia, 103 în Ţările Baltice, 75 în Finlanda. De ce? Pentru ca am avut producţie mare. Aproape 8.000 MW în anumite momente ale zilei, cu un aport de 2.000 – 2.500 MW energie eoliană (e bine şi când bate vântul, din acest punct de vedere). Am exportat către alte pieţe surplusul”, a notat ministrul.

Acesta a reiterat că trebuie accelerate investiţiile în noi capacităţi de producţie.

”De aceea am spus că este vital să accelerăm investiţiile în noi capacităţi de producţie. Sunt miliarde de euro pe care am reuşit să le atragem pentru noi centrale eoliene şi solare (1,3 miliarde de euro producţie şi autoconsum beneficiari privaţi, 3 miliarde euro contracte pentru diferenţă, 0,5 miliarde euro pentru autoconsum beneficiari publici etc.), grupuri pe gaz (3.500 MW în total), programul nuclear românesc (peste 2000 MW noi în sistem până în 2032), plus capacităţi de stocare (230 milioane euro din PNRR şi Fondul pentru Modernizare)”, a adăugat Burduja.

În altă ordine de idei, şeful de la Energie a anunţat că mai sunt sub 1.600 de utilizatori nealimentaţi în acest moment cu energie electrică, din cei aproape 28.000 înregistraţi luni dimineaţa.

„Mobilizarea excepţională a echipelor de intervenţie a continuat pe tot parcursul zilei. Iată ultimele date cu privire la consumatorii nealimentaţi: Delgaz Grid Iaşi – 399; PPC – Constanţa – 469, Ialomiţa – 1, Călăraşi – 1; Electrica DEER – Buzău – 550, Vrancea – 136. În total, mai sunt sub 1.600 de utilizatori nealimentaţi în acest moment. Am început ziua cu aproape 28.000. Asta se întâmplă când avem parte de profesionalism, devotament şi muncă de echipă. Sunt mândru şi recunoscător faţă de toţi cei care au muncit toată ziua, în condiţii dificile, sub ploi torenţiale şi rafale de vânt, de multe ori la înălţime. Le-am solicitat să rămână la datorie până vom reaprinde lumina în casele tuturor românilor”, a transmis Burduja.

28000 de consumatori nu aveau energie electrică luni dimineața

Aproape 28.000 de consumatori nu erau alimentaţi cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi de joasă tensiune, a informat luni dimineaţa ministrul Energiei.

„Au apărut în cursul nopţii mai multe incidente pe reţelele de medie şi de joasă tensiune. În acest moment, avem următoarele cifre privitoare la numărul de consumatori nealimentaţi, pe fiecare operator de distribuţie în parte: Electrica DEER (Galaţi – 2960, Vrancea – 5845, Buzău – 703, Brăila – 661), Delgaz Grid (Bacău – 3478, Iaşi – 1753, Neamţ – 3062, Vaslui – 1524), PPC (Constanţa – 3377, Ialomiţa – 511, Călăraşi – 1857), DEO (Dolj şi Olt – 2243). Toate echipele de intervenţie sunt mobilizate în efectiv complet. Se intervine în regim de urgenţă şi în siguranţă, în funcţie de condiţiile meteorologice din teren, pentru a restabili alimentarea cu energie electrică într-un timp cât mai scurt. Avem comandament energetic la ora 11 şi vom reveni cu date actualizate”, a scris el, tot pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja: România, lider în domeniul energiei nucleare la nivel european și global

Sebastian Burduja, ministrul energiei din România, a anunțat într-o postare de pe rețelele sociale că a avut onoarea de a reprezenta România la Leadership Forum, organizat la Rockefeller Center din New York, în contextul reuniunii anuale a Națiunilor Unite. În cadrul acestui eveniment, care a reunit prim-miniștri, miniștri și ambasadori din diverse țări membre ale clubului nuclear, Burduja a vorbit despre proiectele majore ale României în domeniul energiei nucleare și despre rolul crucial al acestora în asigurarea securității energetice regionale.

Un punct central al discursului său a fost colaborarea României cu Statele Unite pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) la Doicești, un proiect de mare importanță pentru viitorul energetic al țării. Burduja a subliniat că aceste reactoare vor produce energie sigură, constantă, fără emisii de CO2, contribuind astfel la tranziția către surse de energie curate.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Traficant de canabis, arestat preventiv pentru 30 de zile

Un traficant de canabis a primit mandat de arestare preventivă, pentru trafic de droguri de risc, pe care le-ar fi comercializat în proximitatea unui...

Piața apei publice crește: Din ce în ce mai mulți români conectați la sistemele de alimentare

Valul urbanizării aduce apă potabilă prin rețele publice pentru 77% dintre gospodăriile din România Institutul Național de Statistică anunță că populaţia conectată la sistemul public...

O strângere de mână i-a adus moartea liderului Hezbollah

Canalul saudit de știri Al Hadath a transmis că un bărbat care a venit din Iran, i-a strâns mâna lui Nasrallah și a uns-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă